#165 – Kauppasopu Aukusin raunioilla, peukkua ja kritiikkiä Suomeen
Kauppasodassa saatiin aikaan diili. Trump uhkaa vesittää Tyynenmeren sukellusveneyhteistyön. Kiinalaiset ovat tyytymättömiä Suomen koulutusvientiin.
13.6.2025
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Politiikassa huomiota on herättänyt Singaporessa vuosittain järjestettävä turvallisuuspoliittinen Shangri-La-konferenssi, jossa Yhdysvaltojen ja Kiinan edustajat vakiintuneen tavan mukaan sättivät toinen toisiaan. Osiossa asiaa myös kiinalaisperäisistä muuntohuumeista sekä Kiinaa riivaavasta massamurhaepidemiasta.
Taloudessa pääuutinen on luonnollisesti kauppasota ja DIILI (Trumpin kirjoitustyylillä) Yhdysvaltain ja Kiinan välillä. Kahden suurvallan välinen kauppajännite näkyy luonnollisesti monella eri rintamalla, kuten maametallien saatavuudessa, Kiinan ja EU:n välisissä suhteissa ja Nvidian sirubisneksissä.
Kulttuurin ja ilmiöiden saralla otsikoissa ovat Hongkongin kansalliseen turvallisuuteen kytkeytyvä vankilaruljanssi, kiinalaisten tyytymättömyys Peter Vesterbackan koulutusbisneksiin, Tiananmenin verilöylyn muistelu sekä kiinalaisopiskelijoiden suhtautuminen Trumpin Harvard-uhkauksiin.
Tämän kirjeen myötä Kiina-ilmiöt vetäytyy kesälaitumille, kylmien juomien ja kuumien vastojen virvoitettavaksi. Palaamme takaisin sinosfäärin pariin 15. elokuuta. Toimitus toivottaa uutiskirjeen lukijoille mitä parhainta ja rentouttavinta kesää!
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Vajoava sukellusveneyhteistyö.
Bloomberg (12.5.2025): “What’s at Stake If Trump Scraps Security Pact With UK, Australia”
Jos vielä viime vuonna Joe Bidenin hallinto avasi keskustelut Kanadan, Japanin ja Uuden-Seelannin kanssa Aukus-yhteistyön laajentamisesta, Donald Trumpin hallinto on sanomassa heipat koko puolustusliittoumalle Britannian ja Australian kanssa. Etenkin Australian ydinsukellusvenepresenssiä Tyynellämerellä rakentava yhteistyö näyttäisi olevan ikävässä ristiriidassa Trumpin hallinnon “America First” -politiikan kanssa.
Suomalaisittain retoriikka kuulostaa tutulta: Trumpin hallinto painostaa Australiaa nostamaan puolustusmenojaan 3,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Yhdysvalloissa on myös tyytymättömyyttä ydinsukellusveneiden rakentamisesta Australian eikä omaan käyttöön. Toisaalta Australiassakin on esitetty kritiikkiä liian Yhdysvallat-riippuvuuden rakentamisesta. Kiinaa vastaan rakennetun puolustusliittouman rakoilu kaikki tyynni herättänee Pekingissä mielihyvää.
Uusi Juttu (11.6.2025): "Käänteinen oopiumisota? Kiina on muuntohuumeiden markkinajohtaja"
Kiina on muuntohuumeiden johtava alkuperämaa, mikä näkyy maailmanpolitiikassa etenkin fentanyylin roolina Yhdysvaltain ja Kiinan välisten tullimaksujen taustalla. Toisaalta kiinalaisia muuntohuumeita, kuten peukkua, saapuu Suomeen ja Eurooppaankin paljon, mistä esimerkiksi EU:n huumevirasto varoitti viime viikolla. Kiina-ilmiöiden Niko Vartiainen käy Uudessa Jutussa läpi, kuinka muuntohuumeet ovat maailmanpoliittinen kiistakapula ja kuinka toisaalta Kiinassa käytössä oleva kuolemantuomio vaikeuttaa ihmisoikeuksiin sitoutuneita maita tekemään yhteistyötä kiinalaisviranomaisten kanssa.
Africa Center for Strategic Studies (10.6.2025): "China Widening Influence in Africa through Expanded Security Engagements"
Kiina pyrkii kohoamaan keskeiseksi turvallisuustoimijaksi Afrikassa, argumentoi amerikkalaisen Africa Centerin Kiina-analyytikko Paul Nantulya oivassa katsausartikkelissaan. Tuoreimman FOCAC-kokouksen (Forum for China-Africa Cooperation) satona Kiinan ja Afrikan maiden välille solmittiin ennätysmäärä erilaisia turvallisuussopimuksia, minkä lisäksi Kiinan asevienti alueelle on kasvanut tasaisesti jo pidemmän aikaa. Myös Kiinan sotaharjoitukset afrikkalaisten valtioiden kanssa ovat kehittyneet yhä monimutkaisemmiksi osoittaen yhteistyön syvyyttä. Kokonaisuutena Kiinan läsnäolo Afrikassa kasvaa talouden lisäksi myös turvallisuusasioissa, eivätkä kaikki afrikkalaiset toimijat ainakaan Nantulyan mukaan ole asiasta pelkästään innoissaan.
The War Zone (10.6.2025): "Two Chinese Aircraft Carriers Are Operating Beyond The First Island Chain For The First Time”
Kaksi Kiinan merivoimien lentotukialusta (Liaoning ja Shandong) lipui läntiselle Tyynellemerelle, niin sanotun “ensimmäisen saariketjun” toiselle puolelle. Kiina ei asiaa juuri peitellyt, vaan esitteli aluksia näyttävästi somekanavillaan. Merivoimien tiedottaja Wang Xuemengin mukaan lentotukialukset harjoittelivat yhteisoperaatioita sekä “kaukaisten merien turvaamista” (far seas protection), millä Kiina on perinteisesti viitannut esimerkiksi kauppamerenkulun ja tärkeiden meriväylien suojelemiseen. Japanin puolustusministeriö ilmoitti havainneensa alukset jopa legendaarisen Iwo Jiman saaren itäpuolella, mikä on kauimpana, missä Kiinan suuret alusosastot ovat koskaan käyneet.
Helsingin Sanomat (31.5.2025): "Yhdysvallat varoitti Kiinan uhasta Taiwanille – Älkää leikkikö tulella, vastasi Kiina"
Shangri-La-dialogi – megakonferenssi, joka kokoaa vuosittain singaporelaiseen ökyhotelliin planeetan turvallisuuspoliittisen kerman keskustelemaan kansainvälisten suhteiden vallitsevista asetelmista, laitettiin pakettiin pari viikkoa sitten. Tämän vuoden konferenssissa Kiinan edustus oli tavanomaista rajatumpi, sillä Kiina ei jostain syystä lähettänyt paikalle puolustusministeriään, vaan melko kevyen, Kiinan maanpuolustusyliopiston rehtorin, Hu Gangfengin johtaman delegaation. Kiinan matalan profiilin vastapainoksi Yhdysvaltojen puolustusministeri Pete Hegseth alleviivasi “kommunistisen Kiinan uhkaa” varsin aggressiivisella retoriikalla ja kannusti Itä-Aasian maita vahvistamaan puolustustaan.
Retorista sapelinkalistelua harrastettiin myös Euraasian toisella laidalla, kun Naton pääsihteeri Mark Rutte ilmaisi huolensa Kiinan varustautumisesta sekä Kiinan, Venäjän ja Pohjois-Korean välisestä turvallisuusyhteistyöstä. Kiinan Lontoon suurlähetystö syytti Natoa välittömästi Kiinan mustamaalauksesta sekä kehotti liittoumaa lopettamaan turvallisuushuolien lietsonnan.
China Leadership Monitor (30.5.2025): "“Going Xianzhong Mode”: Can Local Governments Stop “Revenge Against Society” Attacks?"
Yhdysvaltojen toistuvat joukkoammuskelut ovat kaikille tuttuja, mutta myös Kiinassa tehtiin vuonna 2024 ennätyksellinen määrä (17) massamurhia, joita on paikallisessa keskustelussa kuvattu “kostoksi yhteiskuntaa vastaan” (报复社会). Veitsihyökkäyksenä tai ihmisjoukkoon autolla kaahaamalla suoritettuja iskuja on kutsuttu kiinalaisessa somessa myös siirtymiseksi “Xianzhong-moodiin”, viitaten Ming-dynastian jälkipuolen kapinalliseen, brutaaleista otteistaan tunnettuun Zhang Xianzhongiin (1606–1647). Kiinan viranomaiset ovat yrittäneet suitsia yllättävästi kasvaneita massamurhia Mao Zedongin vuosikymmenien massavalvonnasta inspiraatiota ammentaneella, niin kutsutulla Fengqiaon mallilla, mutta tulokset ovat toistaiseksi jääneet kyseenalaiseksi.
Lyhyesti:
Reuters (13.6.2025): Taiwan kaavailee hankkivansa meridrooneja Ukrainan oppeja seuraten.
BBC (12.6.2025): Taiwan tuomitsi kiinalaiskapteenin vankilaan merikaapelin katkaisemisesta Taiwaninsalmella.
STT (12.6.2025): Kiinalaisia halpaverkkokauppoja ja pikamuotia kuriin vaativa kansalaisaloite etenee Suomessa eduskuntaan.
South China Morning Post (11.6.2025): Taiwanin entinen päällysmies Ma Ying-jeou matkustaa Kiinaan.
Yle (31.5.2025): Mediatiedot: Uiguureja pakkosiirretään tehdastöihin – ja moni länsiyhtiö hyötyy.
Talous
Kuumaa: DIILI.
Politico (12.6.2025): “Trump wanted ‘90 deals in 90 days.’ Instead, he’s finding wins where he can.”
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin some-ilmoitusta lainaten: “DIILI KIINAN KANSSA ON VALMIS”. Osapuolet hieroivat absurdin mittakaavan saaneeseen tullinokitteluun sopua tällä viikolla Lontoossa, ilmeisen menestyksekkäästi. Trumpin mukaan sopu, joka takaisi Yhdysvalloille jatkossa pääsyn takaisin Kiinasta tuotujen harvinaisten maametallien ja magneettien äärelle, on enää presidenttien sinettiä vaille valmis. Saman pöydän äärellä ilmeisesti hierottiin sopu myös Yhdysvalloissa opiskelevia kiinalaisia koskevaan riitaan.
Trumpin mukaan Kiinan tuontitullit olisivat jatkossa 55 prosenttia, Kiina puolestaan perisi Yhdysvaltain tuonnista 10 prosentin tullit. Kiinan ulkoministeriö kertoikin torstaina maan vahvistaneen sopimuksen, mutta ei kommentoinut sopua yksityiskohtaisesti.
Vaikka Trumpin huhtikuisen vapautuksen päivän jälkilöylyt näyttävät viimein saaneen ratkaisunsa, ei Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhde näytä erityisen auvoiselta. CNN kirjoittaa analyysissään, että tilanne vastaa pitkälti tilannetta ennen tullinokittelua, jolloin muun muassa kiinalaisten sähköautojen tuonnin eteen oli kasattu tullivuori, minkä lisäksi Yhdysvallat on laajalti torpannut kehittyneiden sirujen viennin Kiinaan.
South China Morning Post (12.6.2025): “‘Elephants trampling on global trade’: EU sidelined by US-China showdown”
Yhdysvaltain ja Kiinan välisen nokittelun varjossa myös Euroopan unioni on yrittänyt saada jalansijaa kauppaneuvotteluissa ja varautua yhtäältä heinäkuun alussa häämöttävään 90 päivän tullitauon loppumiseen ja toisaalta heinäkuun lopussa koittavaan EU:n ja Kiinan väliseen huippukokoukseen. Kiina on tarjonnut Euroopalle porkkanaa esimerkiksi Airbus-kauppojen saralla, toisaalta epätasapainoinen kauppa ja sähköautojen hintadumppaus huolettavat vanhalla mantereella yhä. Samaan aikaan EU ja Kiina neuvottelevat sähköautojen tulleista. Kiina on puolestaan kytkenyt neuvotteluihin maametallien viennin EU-alueelle.
Tällä viikolla Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde vieraili Pekingissä puhumassa kollegoilleen. “Harva maa haluaa enää jäädä strategisesti riippuvaiseksi toisista”, Lagarde totesi viitaten oletettavasti Kiinan aggressiiviseen vientipolitiikkaan. Pekingissä solmittiin myös uusi yhteisymmärryspöytökirja Kiinan ja EKP:n välille. Sanojen tasolla Kiina vakuutti olevansa valmis uudistamaan kansainvälistä rahajärjestelmää yhteistyössä Euroopan kanssa. Toisaalta Kiinan vienti EU-alueelle kasvoi toukokuussa jälleen 12 prosenttia, tuonnin pysyessä samalla tasolla kuin viime vuonna.
The Wall Street Journal (2.6.2025): “Why Nvidia Can’t Just Quit China”
Olemme kirjeessä aiemminkin käsitelleet Nvidian tapaa tasapainotella Yhdysvaltain ja Kiinan välissä. Nvidialle kyse on ymmärrettävästi yhtiön talouskasvusta ja osakkeenomistajien edusta, ja mikäli yhtiö ei saisi vietyä sirujaan Kiinaan, jäisi siltä tienestejä saamatta. Tekoäly kehittyy Kiinassa joka tapauksessa, amerikkalaisilla siruilla tai ilman, sanoi toimitusjohtaja Jensen Huang yhtiön tulosjulkistuksessa. Huang varoitti, ettei Trumpin hallinto saisi karkottaa viennin rajoittamisella maailman lahjakkaimpia tekoälyosaajia Yhdysvaltain kilpailijoiden leiriin. Käytännössä Huangin suulla puhuu raha: pelkästään kevään vientikielto H20-piirilevyille vei Nvidialta 2,5 miljardin dollaria liikevaihtoa.
Nvidia itse arvioi edistyneiden piirilevyjen markkinan olevan Kiinassa suurudeltaan 50 miljardin dollarin kokoinen. Analyytikkoarvioiden mukaan Nvidia olisi tällä kentällä “kiistaton markkinajohtaja”, jos pääsisi kisaamaan markkinalla ilman poliittisia rajoituksia. Samalla kiinalainen osaaminen siruvalmistuksessa etenee rajoitusten alla. Kevään aikana on kohistu esimerkiksi Huawein edistysaskelista siruteknologiassa. Financial Timesin mukaan Nvidia on saamassa sirukilpailijan hivenen yllättävältä suunnalta: sähköautovalmistaja Xpengistä. Yhtiön toimitusjohtaja He Xiaopengin mukaan yhtiö on kehittänyt itseajaviin autoihin “Nvidian tuotteita tehokkaammat” mikropiirit, joita Xpeng ennakoi myyvänsä esimerkiksi yhtiön vähemmistöomistaja Volkswagenin autoihin.
Lyhyesti:
Financial Times (12.6.2025): BYD aloitti sähköautojen hintakilpailun Euroopassa.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (12.6.2025)
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Vankilan ovi käy Hongkongissa.
The New York Times (11.5.2025): “Hong Kong Outlaws a Video Game, Saying It Promotes ‘Armed Revolution’”
Hongkongissa kansallista turvallisuutta vaalivat viranomaiset ovat löytäneet jälleen uuden kohteen: nyt pannaan on julistettu taiwanilainen videopeli, joka “kannustaa aseelliseen kapinaan”. Mangatyylisellä grafiikalla varustetussa Reversed Front: Bonfire -pelissä pelaajat voivat asettua taiwanilaisten, mongolialaisten, xinjiangilaisten, hongkongilaisten tai tiibetiläisten vastarintataistelijoiden asemaan taistelussa Kiinan kommunistipuoluetta vastaan. Hongkongin viranomaiset varoittavat, että pelin lataavat tai sitä markkinoivat tahot voidaan asettaa syytteeseen ja tuomita telkien taakse.
Lisää linnaa on luvassa myös jo neljä vuotta vankilassa viruneelle demokratia-aktivisti Joshua Wongille, jolle luettiin viime viikolla uusi syyte salaliitosta vieraan vallan kanssa. Wongin väitetään juonitelleen muun muassa maanpaossa elävän aktivisti Nathan Law’n kanssa saadakseen ulkomaisia tahoja asettamaan Hongkongille pakotteita ja muilla tavoin estämään hallinnon toimintaa.
Samaan aikaan kuitenkin jotkut kansallisen turvallisuuden lain nojalla aikanaan vankilaan tuomituista korkean profiilin aktivisteista ovat hiljattain saaneet kakkunsa lusittua. Ensimmäisten joukossa niin sanotusta “47 demokraatin” ryhmästä vapautettiin huhtikuussa esimerkiksi entinen kansanedustaja Claudia Mo, ja toukokuun lopulla vapauteen asteli Civil Human Rights Front -järjestön entinen johtaja Jimmy Sham.
Iltalehti (9.6.2025): “Suomi-raivo leviää Kiinassa”
Monitoimimies Peter Vesterbacka on vuosien varrella kunnostautunut jos jonkinlaisten Kiina-kytkösten kehittelyssä, ja nyt yksi miehen projekteista, aasialaisia lukiolaisia Suomeen tuova Finest Future -yritys, on joutunut kiinalaisten vanhempien kritiikin kohteeksi. Vanhempien mukaan kiinalaisia on houkuteltu Suomeen kielikursseille katteettomilla lupauksilla – opinnot maksavat maltaita, mutta asuntolat ovat ankeita, luvatunlaista suomalaista kieliympäristöä ei ole, ja kaiken kukkuraksi tarjolla on vain kiinalaisille epämieluisaa suomalaista kotiruokaa.
Vesterbacka myöntää, että osa opiskelijoista ei ole saavuttanut riittävää kielitasoa, mikä on johtanut opintopolun katkeamiseen. Hänen mukaansa ongelmia aiheuttaa esimerkiksi se, jos vanhemmat ovat pakottaneet haluttoman lapsensa koulutusohjelmaan. Silti Vesterbackan mukaan yli 90 prosenttia ohjelman osallistujista jatkaa kielikurssilta kouluun ja lukiosta korkeakoulutukseen, ja ongelmatapauksia on vain kourallinen.
China Books Review (5.6.2025): “Why ‘All Under Heaven’ is Wrong”
Viime kirjeessä kerroimme kiinalaisten aluekiistojen yhteydessä viljelemän “jo muinaisista ajoista alkaen” -fraasin epähistoriallisuudesta, ja nyt kriittiseen käsittelyyn pääsee poliittisessa diskurssissa toistuva tianxia eli “kaikki taivaan alla”. Kyseessä on muinainen kiinalainen maailmanjärjestystä kuvaava käsite, jota kiinalaiset ajattelijat ovat modernilla ajalla tarjonneet tasapainoisempana vaihtoehtoina jenkkijohtoiselle nykyjärjestelmälle. China Books Reviewin arvion mukaan tianxian tunnetuimpiin puolestapuhujiin kuuluvan professori Zhao Tingyangin tuorein teos kuitenkin tukeutuu valikoiviin historiantulkintoihin, Kiinan rauhanomaisuuden liioitteluun ja itä-länsi-stereotypioihin.
The Guardian (4.6.2025): “World won’t forget Tiananmen Square, US and Taiwan say on 36th anniversary of massacre”
4. kesäkuuta vietettiin jälleen Suomen puolustusvoimien lippujuhlan ohella Tiananmenin verilöylyn vuosipäivää. Yhdysvaltain ja Taiwanin johtajat lausuivat, ettei maailma tule koskaan unohtamaan Tiananmenin tapahtumia, mutta Kiinassa hallinto tekee yhä kaikkensa, jotta kansa sen unohtaisi. Kesäkuun neljäs ja kaikki viitteet päivämäärän veriseen taustaan kuuluvat Kiinan tarkimmin sensuroituihin aiheisiin, ja ihmisoikeusjärjestö Article 19:n tuoreen raportin mukaan Kiina pyrkii kasvavassa määrin tukahduttamaan Tiananmen-muistelun myös ulkomailla. Hongkongissa Tiananmen-muistotapahtumien pitkä perinne katkesi muun demokratia-aktivismin tavoin vuoden 2020 kansallisen turvallisuuden lakiin.
The New Yorker (3.6.2025): “The Uncertain Future of a Chinese Student at Harvard”
Pitkän Kiina-kokemuksen omaava toimittaja Peter Hessler kirjoittaa kiinalaisten opiskelijoiden suhtautumisesta presidentti Trumpin uhkaukseen peruuttaa Harvardin yliopiston oikeus ottaa kansainvälisiä opiskelijoita. Kirjoituksen keskiössä on Hesslerin entuudestaan tuntema Harvardiin päässyt kiinalaisopiskelija, joka ChatGPT-tekoälyn avulla selvitti, mitä Trumpin tuittuilu tarkoittaisi yliopistossa jo opiskeleville ulkomaalaisille. Kiinalaiset ovat toistaiseksi olleet melko rauhallisin mielin, koska ovat jo kotimaassaan tottuneet autoritaarisen hallinnon oikkuihin. Toisaalta näkemykset Yhdysvalloista ovat kokeneet kolauksen, kun maa näyttää omaksuneen yhä enemmän piirteitä, joista Kiinan puoluevaltiota on pitkään moitittu.
Lyhyesti:
Sixth Tone (11.6.2025): Mikrobloggaus on typistänyt verkkokeskustelut Kiinassakin – vuoropuhelun tilalle on noussut “kahdeksan merkin mantra”.
South China Morning Post (8.6.2025): Honkongilaispianisti Aristo Sham voitti maailman arvostetuimpiin kuuluvan Van Cliburn -pianokilpailun.
Yle (7.6.2024): Kiinassa suuri pääsykoepäivä – yli 13 miljoonaa nuorta pyrkii yliopistoon.
Katsele & kuuntele
China Power (5.6.2025): “The Influence of Xi Jinping’s Father, Xi Zhongxun: A Conversation with Dr. Joseph Torigian”
CSIS saa tuoreimmassa podcast-jaksossaan vieraaksi Joseph Torigianin, miehen, joka on varmasti yksi Xi Jinpingin henkilöön perehtyneimmistä tutkijoista. Jakso tarjoilee maistiaisen Torigianin tuoreesta kirjasta, joka luotaa isä-Xin, niin ikään korkealle kommunistisen puolueen hierarkiasssa kohonneen Xi Zhongxunin, elämää ja hänen vaikutustaan Xi Jinpingin poliittiseen ajatteluun. Kesän lukusuosituksen voikin antaa, vaikka ei olekaan vielä lukenut teosta:
Torigian, Joseph: The Party’s Interests Come First: The Life of Xi Zhongxun, Father of Xi Jinping.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt jää tämän kirjeen myötä kesätauolle ja ilmestyy seuraavan kerran 15. elokuuta 2025. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös LinkedInissä, Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.
© 2025 Kiina-ilmiöt Oy