#163 – Välirauha kauppasodassa, oikeutta Itämeren pohjassa, datakeskus Kouvolassa
Ministerit älähtivät Tiktokin datakeskuksesta. Kauppasodassa päästiin 90 päivän taukoon. Zhao Xintong nousi snookerin maailmanmestariksi. Newnew Polar Bearin kapteeni asetettiin tutkintavankeuteen.
16.5.2025
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Politiikkauutisissa kotimaan mediakenttää dominoi Kouvolaan kaavailtu Tiktokin datakeskus sekä siihen kyteytyvät turvallisuushuolet. Turvallisuus oli agendalla myös Kiinassa, jossa julkaistiin uunituore kansallisen turvallisuuden strategia-asiakirja. Osiossa asiaa myös Kiinan ja Latinalaisen amerikan suhteista sekä Kiinan ja Venäjän “teräksisestä ystävyydestä”. Eräänlaisena skuuppina voi pitää myös sitä, että Kiina on miltei kahden vuoden tutkinnan jälkeen asettanut Newnew Polar Bearin kapteenin tutkintavankeuteen.
Talouden saralla käsittelemme muun muassa Kiinan ilmastopolitiikkaa ja sitä, että maan päästöt kääntyivät alkuvuonna laskuun. Keskeinen uutinen oli luonnollisesti 90 päivän lievennys Kiinan ja Yhdysvaltain välisiin tulleihin. Kauppasodan jännitteiden keskellä Eurooppa joutuu tasapainottelemaan.
Kulttuuripuolella isoin uutinen oli kiinalaisen Zhao Xintongin nousu amatööristatuksella snookerin maailmanmestariksi. Sen ohella asiaa Tiistai-nimisestä humanoidirobotista, Kiinan sodanaikaisista “jeeppivauvoista” sekä kiinalaisten mieltymyksestä Maukka ja Väykkä -kirjoihin.
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Jääkarhukipparin telkeäminen.
Institut Montaigne (13.5.2025): "Reading China’s White Paper on National Security in the New Era"
Kiina löi alkuviikosta pöytään uuden kansallisen turvallisuuden strategia-asiakirjan (新时代的中国国家安全). “Valkoinen paperi” ei vastaa esimerkiksi Yhdysvaltojen hallintojen julkaisemia kansallisen turvallisuuden strategioita, sillä vaikka Kiinallakin tiettävästi samankaltainen strategia on, se ei ole julkinen. Uusi asiakirja ei sisältänyt suuria yllätyksiä Kiinan turvallisuuspoliittiseen jargoniin vihkiytyneille, vaan lähinnä paalutti Kiinan jo vakiintunutta “kokonaisvaltaisen turvallisuuden” käsitteistöä. Vaikka asiakirja on vuorattu "poliittisen" ja "ideologisen" turvallisuuden korostamisella, näkee paperista pika-analyysin laatinut Mathieu Duchâtel sen kuitenkin myös viestivän Kiinan luottamuksesta selviytyä maailmanpoliittisten jännitteiden ristiaalloissa.
Yle (13.5.2025): “Professori varoittaa: Kouvolan datakeskus voi olla Kiinan vallankäytön väline”
Kouvola haluaa saada käyttöä jokunen vuosi sitten rakentamalleen kiinalaiselle valoportille: nyt kaupunkiin kaavaillaan Tiktokin datakeskusta, jonka perustaminen on herättänyt laajaa keskustelua projektiin mahdollisesti liittyvistä turvallisuusuhkista. Keskustelun avasi elinkeinoministeri Wille Rydman, jonka mukaan projektia tulisi harkita uudemman kerran. Otsikon takana olevassa jutussa kriittisen näkemyksensä esitti myös Helsingin yliopiston professori Veli-Pekka Tynkkynen, joka näki investointisuunnitelman tyyppiesimerkkinä suurvaltojen yrityksistä rakentaa geopoliittista vaikutusvaltaa. Toisaalta tietoturva-asiantuntijat,
Withsecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ja Kyberturvallisuuskeskuksen Juhani Eronen eivät nähneet datakeskuksen itsessään synnyttävän merkittäviä turvallisuusuhkia; jos Tiktokin dataa on säilytettävä Euroopassa, tarvitaan eurooppalainen datakeskus. Sen sijaan molemmat asiantuntijat korostivat itse sovellukseen liittyviä moninaisia ongelmia.
Yle selvitti myös kaavailtuun datakeskukseen liittyvän hankeyhtiön, GDS Holdingsin taustoja. Yhtiön, joka omistaa suuren määrän datakeskuksia lähinnä Kiinasta, taustalta löytyy kiinalainen liikemies Huang Wei, joka omistaa yhtiöstä 40 prosenttia. Yhtiön toinen merkittävä omistaja on dubailainen Hussain Sajwani, joka tunnetaan bisneksistään Donald Trumpin kanssa.
AP News (13.5.2025): "China seeks a united front with Latin America in countering Trump’s trade war"
Kiina vahvistaa suhteitaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen valtioiden kanssa. Tiistaina käynnistyneen Kiinan ja CELACin (Community of Latin American and Caribbean States) välisen huippukokouksen tavoitteena oli tiivistää alueiden välisiä poliittisia ja taloudellisia suhteita, jotka tuskin ottavat merkittäviä kehitysaskeleita Yhdysvaltojen suuntaan Donald Trumpin presidenttikaudella. Puhuessaan Pekingiin saapuneille kokousvieraille Xi Jinping lupasi Kiinan lisäävän tuontiaan alueelta sekä kannustavan kiinalaisia yrityksiä lisäämään investointeja etenkin energiaan, 5G-teknologiaan ja tekoälyyn. Lisäksi Xi lupasi alueen valtioille yli yhdeksän miljardin edestä lainoja erilaisiin kehityshankkeisiin. Kiinan lupausten vastapainona Kolumbia ilmoitti liittyvänsä Vyö ja tie -hankkeeseen.
CNN (9.5.2025): "China has spent billions developing military tech. Conflict between India and Pakistan could be its first major test"
Kiinalaiset asejärjestelmät, erityisesti hävittäjät, ovat päässeet tositoimiin Intian ja Pakistanin välille puhjenneessa konfliktissa. Kiina on kehittänyt huipputeknologisia asejärjestelmiä häivehävittäjistä ydinsukellusveneisiin jo vuosikymmenien ajan, mutta niiden suorituskyvyt ovat olleet suuri kysymysmerkki, koska aseita ei ole juuri koeteltu taistelukentillä. Pakistan on yksi Kiinan läheisimmistä kumppaneista sekä suurimmista kiinalaisten aseiden kuluttajista, jonka asetuonnista yli 80 prosenttia on CNN:n mukaan lähtöisin Kiinasta. Tämän vuoksi Kiina on seurannut tarkasti Pakistanin ja Intian konfliktia, joka on eräänlainen mikrokosmos kiinalaisten ja länsimaisten asejärjestelmien yhteenotosta.
Ensitiedot vaikuttavat olevan Kiinan kannalta oikein lupaavia: Pakistanin mukaan maan ilmavoimien kiinalaisvalmisteiset J-10-hävittäjät onnistuivat pudottamaan useampia intialaisia hävittäjiä – mahdollisesti myös ranskalaisia Rafaleja. Tietojen seurauksena konetta valmistavan AVIC Chengdu Aircraftin osake on ollut reippaassa 17 prosentin myötätuulessa, ja kiinalaiset nettinationalistit ovat hurranneet sotateollisen kompleksin voimannäytölle. CNN:n haastatteleman analyytikon mukaan konfliktia ympäröivä mediahuomio toimii erinomaisena mainoksena kiinalaiselle aseteknologialle, joka saattaa alkaa kiinnostaa etenkin Venäjän perinteisillä markkina-alueilla.
South China Morning Post (8.5.2025): “Ship captain remanded in custody in Hong Kong over damaging Baltic Sea pipeline”
Itämeren ruoppaussaagan alkuaikojen tähden eli Hongkongin lipun alla seilanneen Newnew Polar Bear -aluksen kapteeni on asetettu Hongkongissa tutkintavankeuteen, skuuppaa South China Morning Post. Suomeksi sanottuna lokakuussa 2023 ankkurilla puhkaistun Balticconnector-kaasuputken tutkinnan päässä näkyy viimein valoa. Jääkarhualuksen kipparia epäillään SCMP:n mukaan vahingonteosta ja merenkulun turvallisuusprotokollan rikkomisesta.
Kapteenin oikeusprosessi jatkuu tiettävästi heinäkuun alkupuolella. Suomen päässä putkirikon tutkintaa johtava keskusrikospoliisi kehui, että yhteistyö ja tiedonvaihto tapauksen tiimoilta jatkuu. Myös presidentti Alexander Stubb kommentoi tapausta toteamalla, että kapteenin tutkintavankeuteen asettaminen luo uskoa sille, että Itämeren pohjan infravauriotapauksiin löytyy ratkaisuja.
Reuters (8.5.2025): "'Friends of steel': Xi and Putin pledge to stand together against US"
Presidentti Xi Jinping vieraili Venäjän voitonpäivän juhlissa ja tarkasteli yhdessä Vladimir Putinin kanssa mm. voitonparaatiin Punaisella torilla osallistuneiden kiinalaisjoukkojen jämerää ohimarssia. Tapaamisen yhteydessä Xi ylisti Kiinan ja Venäjän suhteita “teräksiseksi ystävyydeksi”, ja maiden jaettuna agendana vaikutti olevan Yhdysvaltojen hegemonisten pyrkimysten torppaaminen. Pohjolan kannalta relevantisti Xi ja Putin keskustelivat myös arktisen yhteistyön lisäämisestä. Putinin mukaan Koillisväylän kaupallinen käyttö lisääntyy nopeaa vauhtia, ja useita uusia “logistisia hubeja” ollaan parhaillaan rakentamassa alueelle. Maat ilmoittivat yhteisjulistuksessaan myös “kannattavansa rauhan ja vakauden säilymistä” sekä "torjuvansa sotilaallisia ja poliittisia jännitteitä" arktisella alueella.
Lyhyesti:
China Daily (14.5.2025): Henanilainen puolueviskaali kuoli baijiun juomiseen.
War on the Rocks (13.5.2025): Voitaisiinko Taiwania huoltaa ilmasta käsin saarron aikana? Berliinin ilmasillan opetukset.
Politico (12.5.2025): USA:n kansainvälinen suosio romahtamassa, Kiinan vankassa nousussa.
Talous
Kuumaa: Ilmastopäästöt alamäessä.
Yle (15.5.2025): “Yllättävä toivonpilkahdus ilmastolle: Kiinan päästöt kääntyivät laskuun”
Maailman suurimman päästäjän eli Kiinan tuottama taakka ilmastolle kääntyi alkuvuonna ensimmäistä kertaa laskuun, siis viisi vuotta aiemmin kuin maa oli ennakoinut. Yle kertoo Carbon Brief -sivustoa siteeraten, että päästöt vähenivät 1,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Carbon Briefin artikkelin kirjoittanut Lauri Myllyvirta toteaa, että Kiinan puhtaan energian muodot tuuli- ja aurinkovoima sekä ydinvoima pystyivät kysynnän noustessakin hillitsemään hiilivoiman käyttöä. Tämäkin on muutos aiempaan, sillä aiemmin hiilivoiman vähentymisen on voitu katsoa johtuvan heikosta talouskasvusta ja vähäisestä kysynnästä. Myllyvirta toteaakin Ylelle, että käsillä on “rakenteellisen käänteen ainekset”, sillä päästöt ovat nyt laskussa, vaikka energian kulutus kasvaa.
The Washington Post (14.5.2025): “White House eased China tariffs after warnings of harm to ‘Trump’s people’”
Maanantaina Yhdysvallat ja Kiina saivat sovun tai ainakin hengähdystauon aikaiseksi tullinokittelussa. Maiden välisiä vastavuoroisia tuontitulleja madallettiin 90 päivän ajaksi 115 prosenttiyksikköä matalammalle tasolle; jenkkitullit kiinalaistuotteille ovat 30 prosenttia ja kiinalaistullit jenkkituotteille 10 prosenttia. Trumpin tariffipäätökset ovat poukkoilleet niin tiheään tahtiin, että niistä on ollut vaikea löytää punaista lankaa.
Washington Post arvelee tämän viikon höllennyksen syynä olevan protestit ja ahdinko Trumpia äänestävien ahtaajien ja rekkakuskien joukossa. Merkkinä tämän äänestäjäkunnan työnäkymien piristymisestä voi pitää sitä, että merikonttien tilaukset Kiinasta Yhdysvaltoihin nousivat heti tullitaukoilmoituksen jälkeen lähes 300 prosenttia. Tämä viittaa siihen, että yritykset pyrkivät täyttämään varastonsa ennen mahdollisia uusia tulleja. Toisaalta South China Morning Postin mukaan rahtihinnat ovat edelleen alempana kuin viime vuoden huippusesongin aikaan. Kauppasota on siis onnistunut ravistelemaan globaalia logistiikkasektoria perusteellisesti.
Vaikka välirauha on nyt tällä tietoa saavutettu elokuun puoliväliin asti, Kiina ei ole unohtanut laajempaa strategiaansa, kirjoittaa New York Times. Kiina on vahvistanut suhteitaan muun muassa Aseanin jäsenmaihin ja Latinalaiseen Amerikkaan. Euroopassa eletään edelleen hieman sormi suussa. Kiinan vienti Saksaan kasvoi huhtikuussa yli 20 prosenttia samalla kun EU-maiden vienti Kiinaan laski lähes 17 prosenttia. Ilman nopeita rakenneuudistuksia Euroopasta voi tulla suurvaltakamppailun iskunvaimentaja, joka ottaa vastaan Kiinan ylimääräisiä vientituotteita ja Yhdysvaltain tariffipaineet, sanoo taloustieteilijä Michael Pettis South China Morning Postille.
Reuters (14.5.2025): “Exclusive: Beijing has issued first rare earth magnet export permits, Volkswagen suppliers on the list”
Kuukauden takaisessa kirjeessä kirjoitimme Kiinan asettamasta vientikielloista muun muassa sähköautoissa ja sotilasteknologiassa tärkeille maametalleille. Nyt Kiina on alkanut myöntää ensimmäisiä vientilupia magneettivalmistajille, joihin lukeutuu muun muassa Volkswagenin alihankkijoita. Reutersin lähteiden mukaan vientiluvat on toistaiseksi rajattu eurooppalaisille ja vietnamilaisille asiakkaille, eikä yhdysvaltalaisille asiakkaille ole ainakaan toistaiseksi myönnetty lupia – toki kauppasopu saattaa muuttaa asian. Volkswagenin lobbaus Kiinan suuntaan kertoo siitä, miten länsimaiset yritykset ovat riippuvaisia Kiinan maametalleista ja niistä valmistetuista magneeteista.
Lyhyesti:
Yle (8.5.2025): Kotkan akkumateriaalitehtaalle voi saapua sata kiinalaista rakentajaa, arvioi Migri. Pääurakoitsija kiistää.
The Wall Street Journal (4.5.2025): Kiinan lopettaman talousdatan lista on pitkä: nuorisotyöttömyys, polttohautaukset, soijakastikkeen valmistus…
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (15.5.2025)
Kiinan keskuspankki kevensi rahapolitiikkaa ja kasvatti kohdennettujen lainaohjelmien kiintiöitä
IMF:n mukaan Kiinan rahoitussektorin riskit ovat koholla ja kasvamassa
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Pallot pussiin.
China File (8.5.2025): “The Forgotten ‘Jeep Babies’ of China”
China File tarjoaa katkelman historioitsija Jack Neubauerin uudesta Adoption Plan -kirjasta, joka käsittelee Kiinan toisen maailmansodan aikaisten orpolasten kytkeytymistä kansainväliseen politiikkaan ja humanitarismiin. Eräs sodanaikainen ilmiö olivat Kiinaan sijoitetuille amerikkalaissotilaille ja paikallisille naisille syntyneet lapset, jotka oli usein helppo tunnistaa sinisistä silmistä ja vaaleista hiuksista (mustia amerikkalaissotilaita presidentti Tšiang Kai-šek ei maahan päästänyt).
Amerikkalaisten matkaan lähteneiden kiinalaisnaisten saattoi nähdä matkustavan sotilaiden ajoneuvoissa, joten heitä alettiin kutsua “jeeppitytöiksi” ja suhteista syntyneitä lapsia “jeeppivauvoiksi”. Sotilaat yleensä palasivat Yhdysvaltoihin, ja sosiaalisen paineen vuoksi yksin jääneet äidit usein hylkäsivät jeeppivauvat synnytyssairaalaan. Yllättäen kiinalaiset olivat kuitenkin varsin halukkaita adoptoimaan jeeppivauvoja, mihin Neubauerin mukaan vaikutti vallalla ollut sosiaalidarwinistinen ajatus valkoisten geenien ylivertaisuudesta.
The New York Times (7.5.2025): “Genetic Study Retraces the Origins of Coronaviruses in Bats”
Koronaviruksen alkuperästä väännetään jälleen. Donald Trumpin palattua valtaan Yhdysvaltain hallinto on taas alkanut pönkittää teoriaa siitä, että virus karkasi wuhanilaisesta laboratoriosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan viruksen syntyhistoria sen sijaan muistuttaa Kiinassa vuonna 2002 ilmaantunutta ensimmäistä sars-virusta, mikä viittaisi luonnolliseen alkuperään. Teorioiden taistelu jatkunee tästäkin eteenpäin, sillä muiden New York Timesin haastattelemien tutkijoiden mukaan laboratorioteoria on näidenkin uusien tieteellisten havaintojen valossa edelleen täysin mahdollinen. Luonnollista alkuperää on vaikea todistaa ellei löydetä tartunnan ensin saaneita eläimiä, joista virus olisi hypännyt ihmisiin.
Helsingin Sanomat (6.5.2025): “Humanoidit tulevat”
Viime kirjeessä kerroimme Kiinassa järjestetystä humanoidirobottien puolimaratonista, ja nyt HS taustoittaa humanoidihuumaa. Maratonin järjestäminen juuri Kiinassa ei ollut sattumaa, sillä maa on kaavaillut humanoidiroboteista merkittävää kasvumoottoria ja alkanut panostaa toden teolla niiden kehitykseen. Kiinaan on jo perustettu humanoidien harjoituskeskuksia, joissa robotteja koulutetaan teollisuuden, palvelualan, sairaalojen ja maatalouden palvelukseen. HS:n kirjeenvaihtaja tutustuu pekingiläisen Casbot-yrityksen Tiistai-nimiseen robottiin, joka ketteryydestään huolimatta ei päässyt puolimaratonissa maaliin. Tiistain seuraaja, kaivos- ja tehdastyöhön tarkoitettu Keskiviikko, on jo testivaiheessa.
Yle (5.5.2025): “Zhao Xintong teki historiaa – Kiina sai ensimmäisen snookerin maailmanmestarin”
Kiina saavutti jälleen uuden urheilullisen virstanpylvään, kun 28-vuotias Zhao Xintong raivasi Ronnie O’Sullivanin ja Mark Williamsin kaltaiset brittikonkarit tieltään ja voitti ensimmäisenä aasialaisena snookerin maailmanmestaruuden. Saavutuksen erityisyyttä nostaa vielä se, että finaaliin päästäkseen Zhaon piti pelata MM-turnausta ennätysmäisen pitkään, yli 29 päivää ja 100 erää.
Kiinalainen snookermestari ei suinkaan tullut puskista, sillä maa on jo pidempään tuottanut lajiin huippulupauksia. Tietä on raivannut Kiinan nimekkäin pelaaja Ding Junhui, joka vuonna 2016 hävisi MM-finaalin englantilaiselle Mark Selbylle. Kiinalaisten matkaan snookertaivaan huipulle tuli kuitenkin vuonna 2023 häpeällinen mutka, kun julki tuli peräti kymmenen kiinalaispelaajaa käsittänyt sopupeliskandaali. Siihen sotkeentui myös Zhao Xintong, jolle lankesi puolentoista vuoden kilpailukielto. Sen jälkeen Zhao joutui aloittamaan uudelleen amatööristatuksella.
Zhaon amatööristatus herätti myös MM-voiton jälkeen polemiikkia, sillä hän saa pitää MM-kisoissa ansaitsemansa rankingpisteet, vaikka amatöörien kohdalla pisteiden kuuluisi sääntöjen mukaan nollautua kauden vaihtuessa. Ammattilaiskiertueen kattojärjestö selittää tilannetta sääntökirjan ristiriitaisuudella.
Helsingin Sanomat (3.5.2025): “Kirjakauppaa Kiinaan”
Lasten- ja nuortenkirjoistaan tunnettu Timo Parvela on käännösten ja myyntimäärien perusteella Suomen suosituin kirjailija ulkomailla, ja HS kertoo hänen matkastaan Tukholmaan kiinalaisen somevaikuttaja Wang Fangin luo promoamaan tämän livestriimissä Maukka ja Väykkä -kirjasarjaa kiinalaisille. Kiinassa somemarkkinoinnin teho on huomattu myös painettujen lastenkirjojen kohdalla, ja aiemmin televisiojuontajana toiminut rouva Wang on tällä saralla ehdoton ykkönen. Menekki onkin melkoista: huipputehokkaaksi hiotussa striimisessiossa Maukkaa ja Väykkää myydään alle kymmenessä minuutissa 600 kappaletta, ja päivän loppusaldoksi tulee 24 252 kirjaa.
Lyhyesti:
Hong Kong Free Press (11.5.2025): Kuvagalleria: ranskalaiskuvaajan valokuvissa Hongkongin tornitalot tarjoavat tuoreen perspektiivin kaupunkiin.
Air University (5.5.2025): Kiinan tähtäimessä on miehitetty matka Marsin kiertoradalle vuosisadan puolivälin paikkeilla.
Yle (5.5.2025): Kiinalaissoutajat kompuroivat Pariisin olympialaisissa, minkä jälkeen hätiin kutsuttiin suomalainen huippuvalmentaja Veikko Sinisalo.
Helsingin Sanomat (4.5.2025): Kirjeenvaihtaja tutustui kiinalaiseen kylpyläkulttuuriin – sauna, buffetti, karaoke ja estotonta alastomuutta.
Katsele & kuuntele
Bloomberg (10.5.2025): “Why the World Keeps Getting Shocked by China’s Technological Progress”
Bloombergin makrotalouspodcast Odd Lots on viime viikkoina julkaissut pari mainiota Kiina-jaksoa. Useaan otteeseen tässäkin kirjeessä mainitun Sinica Podcastin juontaja Kaiser Kuo vieraili keskustelemassa Kiinan teknologisesta kehityksestä, DeepSeekistä ja tulleista. Aiemmin puolestaan Gavekal Dragonomicsin tutkimusjohtaja Arthur Kroeber antoi katsauksen Kiinan ja Yhdysvaltain kauppajännitteiden logiikkaan.
Criterion (9.5.2025): “Jia Zhangke’s Closet Picks”
Kansainvälisesti merkittävä Criterion-elokuvakanava on jo vuosikaudet julkaissut videosarjaa, jossa tunnetut ohjaajat valitsevat yli tuhannen nimikkeen hyllystä omat suosikkileffansa. Nyt vuorossa on kiinalaiselokuvan kärkinimiin kuuluva Jia Zhangke, jonka valintoihin lukeutuu uutta ja vanhaa, länsimaista ja aasialaista.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 30.5.2025. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös LinkedInissä, Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.
© 2025 Kiina-ilmiöt Oy