#161 – Palkkasoturit, paisuvat tullit ja Penghun leukaluu
Kauppasota eskaloitui, nyt odotellaan puhelinsoittoja. Xi kiertää Kaakkois-Aasiaa. Kiinalaiset palkkasoturit jäivät Ukrainassa kiinni. Tieteellisiä löytöjä Kuusta ja menneisyydestä.
17.4.2025
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Politiikkauutisissa päähuomion kaappasi kiinalainen palkkasoturikaksikko, jonka Ukrainan asevoimat vangitsi ja marssitti tiedotusvälineiden tentattavaksi. Tämän lisäksi asiaa Yhdysvaltojen Kiina-strategiasta, Palestiinasta sekä Kansan vapautusarmeijassa jatkuvasta korruptiokampanjasta.
Talouden puolella laajalla spektrillä asiaa kauppasodasta, joka ehti muutaman viikon aikana muuttua Yhdysvaltain globaalista kauppasodasta lähinnä kauppasodaksi Kiinaa vastaan. Tullit ovat nousseet absurdeihin sfääreihin, ja Kiinan vetäessä tiukkaa linjaa on Trump joutunut tarkistamaan esimerkiksi elektroniikan tulleja alaspäin.
Kulttuuripuolella otsikoissa ovat tieteelliset löydökset: muinainen leukaluu kertoo denisovanihmisen levinneisyydestä Aasiassa, ja kiinalaisluotaimen keräämät kuukivet kertovat Kuun pimeän puolen kuivuudesta. Asiaa myös kiinalaisten yrityksistä kiertää Trumpin tariffeja somettamalla sekä kansallisen turvallisuuden vaalimisesta Hongkongissa.
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Susisoturit Ukrainassa.
The Diplomat (17.4.2025): "How the CCP Is Reshaping Religious Order in China"
The Diplomat haastattelee Helsingin yliopiston professori Julie Yu-Wen Cheniä Kiinan uskontopolitiikan uusimmista käänteistä. Chenin mukaan Kiina on kiristänyt uskontojen sääntelyn ruuvia jo pidemmän aikaa. Tavoitteena on uskontojen “kiinalaistaminen”, mikä tarkoittaa vierasperäisten uskontojen painoarvon keventämistä, mutta viime kädessä uskontojen poliittista hallintaa ja tuomista valtiollisen turvallisuuskoneiston lähempään syyniin. Näkyvimpänä muutoksena Chen mainitsee vuonna 2019 hyväksytyt säädökset, jotka koskevat mm. papistoa, uskonnollisten organisaatioiden muotoja sekä uskonnollista verkkotoimintaa.
Yle (16.4.2025): “Ukraina järjesti mediaspektaakkelin Kiovassa – Yle oli paikalla, kun kiinalaiset sotavangit puhuivat“
Kuluneiden viikkojen näkyvimpiin uutisiin lukeutuivat Ukrainan asevoimien viime viikolla vangiksi nappaamat kiinalaiset palkkasotilaat. Kiinni saadun kaksikon lisäksi kiinalaisia taistelee Venäjän riveissä huomattavasti enemmän, sillä Ukraina väittää keränneensä henkilötietoja ainakin 155:stä kiinalaistaustaisesta sotilaasta.
Vaikka kyseessä olivat tiettävästi ensimmäiset kiinni saadut kiinalaisperäiset taistelijat, ei kiinalaisten sotilaiden läsnäolo Ukrainassa ole STT:n mukaan erityisen yllättävää. Venäjä on rekrytoinut taisteluvoimaa aggressiivisesti kaikilta maailman alueilta, ja kohdentanut mainontaansa myös kiinalaiseen sosiaaliseen mediaan. Asian korostaminen julkisuudessa juuri nyt voi kieliä siitä, että Ukraina pyrkii vaikuttamaan Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiin neuvotteluihin lyömällä Kiina-korttia pöytään.
Tällä viikolla Ukraina marssitti kiinalaiset sotavangit näyttävästi median eteen tentattavaksi. Ukrainan mukaan molemmat vangit esiintyivät tiedotusvälineille vapaaehtoisesti, eikä kansainvälisen oikeuden periaatteita vankien kohtelusta siten loukattu. Pari tuntia kestäneessä tilaisuudessa vangit kertoivat liittyneensä Venäjän joukkoihin vuoden 2024 puolella erityisesti suurten korvausten (muun muassa noin 21 000 euron kertakorvauksen) houkuttelemina. Lopuksi molemmat vangit varoittelivat maanmiehiään uskomasta Venäjän somessa levittämään propagandaan.
Foreign Affairs (15.4.2025): "How America Can Stay Ahead of China in the AI Race"
Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kilpailu tekoälyteknologian hallinnasta on ottanut tänä vuonna uusia kierroksia Deepseekin julkaistua kielimallinsa ja Donald Trumpin kanavoidessa satoja miljardeja dollareita tekoälyinfrastruktuurin kehittämiseen. Foreign Affairsille kirjoittava Nikita Lalwan hahmottelee artikkelissaan vientirajoituksiin pohjautuvaa strategiaa, jolla Yhdysvallat voisi ylläpitää nykyisen etumatkansa tekoälykilvassa. Lalwanin mukaan Yhdysvaltojen aiempi diplomatiaan pohjautunut strategia, jossa liittolaismaat (muun muassa Hollanti ja Japani) saatiin mukaan siruteknologiaan liittyviin rajoituksiin, on toiminut varsin hyvin. Sen varjopuolena on kuitenkin hitaus, sillä maiden väliset konsultaatiot ottavat aikansa. Trumpin hallinnolla voi olla suuri houkutus siirtyä radikaalimpiin toimenpiteisiin, kuten asettamaan yksipuolisia vientikieltoja amerikkalaisia komponentteja sisältäville teknologioille, mutta seuraukset voivat olla pitkässä juoksussa ongelmalliset.
Toisessa FA:n relevantissa Kiina-artikkelissa pitkän linjan Kiina-strategit, Joe Bidenin hallinnossa vaikuttaneet Kurt Campbell ja Rush Doshi varoittelevat aliarvioimasta Kiinan muodostamaa uhkaa. Kirjoittajien mukaan Yhdysvaltoihin on viime aikoina hiipinyt ajattelu, jossa Kiinan nähdään taantuvan demografisesti ja taloudellisesti, eikä siitä siten ole pitkässä juoksussa haastamaan Yhdysvaltojen johtajuutta. Skaalaedut (kuten 200-kertainen varustamokapasiteetti) ovat kuitenkin vahvasti Kiinan puolella etenkin keskipitkällä aikavälillä, minkä vuoksi Campbell ja Doshi kehottavat Yhdysvaltoja tiivistämään ja uudistamaan liittosuhteitaan sekä Euroopassa että Tyynellämerellä.
The Ulkopolitist (11.4.2025): "Lähi-idän rauhantekijäksi itseään asemoineella Kiinalla ei ole intressejä tukea Palestiinaa"
Kiina pyrkii esiintymään Lähi-idässä rauhan lähettiläänä, kirjoittaa The Ulkopolitistin Heidi Puomisto. Kaksi vuotta sitten Kiina kätilöi Saudi-Arabian ja Iranin diplomaattisuhteiden palauttamisen, ja nyt tavoitteena on Israelin ja Palestiinan kriisin ratkaisu. Kiinnostavaa on etenkin se, että Kiinan retoriikassa toistuu palestiinalaisten kärsimyksiä korostava sävy, minkä lisäksi Kiina on esimerkiksi kutsunut palestiinalaisjärjestöjä Pekingiin keskustelemaan alueen tulevaisuudesta.
Kokonaisuus antaa mielikuvan Kiinasta Palestiinan asian vankkana tukijana, mutta todellisuus on jotain aivan muuta, sillä Kiinalla on erittäin läheiset suhteet myös Israeliin, jonka kanssa on kukoistavan kaupan lisäksi tehty yhteistyötä myös muun muassa valvontateknologian saralla. Käytännössä Kiinan retoriset tuen osoitukset ovat Puomiston mukaan lähinnä “kaikuja Maon aikaisesta linjasta ja kolmannen maailman solidaarisuudesta”.
Financial Times (10.4.2025): “Top Chinese general removed in Xi Jinping’s latest purge”
Puhdistukset Kansan vapautusarmeijan johtoportaassa eivät ota loppuakseen. Taannoisessa kirjeessämme mainitut huhut keskussotilaskomission varapuheenjohtaja He Weidongin puhdistuksesta vaikuttavat pitävän paikkansa myös Financial Timesin saamien tietojen mukaan. Puhdistus on hyvin merkittävä, sillä ennen lähtöpassejaan He oli Kansan vapautusarmeijan toiseksi korkea-arvoisin upseeri, siis merkittävästi tärkeämpi kuin puolisen vuotta sitten niinikään keskussotilaskomissiosta erotettu Miao Hua. FT:n haastatteleman Neil Thomasin mukaan komission varapuheenjohtaja (He Long) on edellisen kerran erotettu kulttuurivallankumouksen vuonna 1967.
Xinhua (7.4.2025): “China's top legislator holds talks with Finnish parliament speaker”
Hetki viime kirjeen maailmalle saattamisen jälkeen eduskunta tiedotti, että puhemies Jussi Halla-aho (ps.) sekä kahden valiokunnan puheenjohtajat, Jouni Ovaska (kesk.) ja Saara-Sofia Sirén (kok.) matkustavat Kiinaan juhlistamaan Suomen ja Kiinan 75-vuotisia diplomaattisuhteita. Matkalla he tapasivat muun muassa Kiinan kansankongressin puhemies Zhao Lejin sekä mielenkiintoisena yksityiskohtana Kiinan kommunistisen puolueen pääideologi Wang Huningin. Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua nosti artikkelinsa kärkeen Zhaon toiveen siitä, että Suomi jatkaa yhden Kiinan periaatteen ylläpitämistä ja ymmärtää Kiinan oikeudet turvata kansallinen suvereniteettinsa.
Lyhyesti:
Yle (15.4.2025): Kiina syyttää Yhdysvaltoja kyberhyökkäyksistä Aasian talvikisojen aikana.
Focus Taiwan (13.4.2025): Taiwan kiistää väitteet, joiden mukaan 7-Eleven-ruokakauppoja kätettäisiin sodanajan logistiikan organisoimiseen.
Reuters (11.4.2025): Taiwan syyttää kiinalaista merikapteenia merenalaisten kaapeleiden vahingoittamisesta.
CNN (9.4.2025): Kiinan asevoimien futuristinen hävittäjä aiheuttaa pöhinää ilmailuskenessä.
Talous
Kuumaa: Numeropeli.
Bloomberg (17.4.2024): “China Open to Talks If US Shows Respect, Names Point Person”
Viimeisen parin viikon aikana on ollut jokseenkin hankala pysyä kärryillä siitä, kuinka suuret tullimaksut Donald Trump on Kiinalle lätkäissytkään. Samaan aikaan kun muu maailma tuli vapahdetuksi Trumpin mielivaltaisilta tulleilta, on Yhdysvaltain ja Kiinan eskaloituneen kauppasodan avainluku toistaiseksi jämähtänyt 145:een, tuo on siis Yhdysvaltain Kiinalle asettamien tuontitullien suuruus. Kiina asetti Yhdysvalloille kiihtyvässä määrin vastavuoroisia tulleja, mutta tällä erää se ei ole enää vastannut viimeiseen korotukseen, vaan Kiinaan saapuvien amerikkalaistuotteiden tuontitullit ovat 125 prosentissa. Kiina perusteli “numeropelin” lopettamista sillä, että tullit ovat jo niin suuret, että ne ovat pikemmin vitsinä historiaan jäävä toimi. Kaupankäynnissä Kiinan valtiovarainministeriö ei enää nykyisillä tulleilla nähnyt järkeä.
Samaan aikaan Valkoisesta talosta on sanottu pallon olevan nyt Kiinan kenttäpuoliskolla, ja oletettavasti Trump odottelee kärsimättömänä lankapuhelimen pirinää. Kiinan mukaan puheyhteyden avaaminen edellyttää Trumpilta ja tovereilta kuitenkin käytöstapojen parannusta: Zhongnanhaista toivotaan “enemmän kunnioitusta” ja nimettyä vastuuhenkilöä tullikeskusteluun. Esimerkiksi varapresidentti JD Vancen vähättelevät lausunnot ovat herättäneet Kiinassa ärtymystä. Kiina on myös toistanut taistelevansa kauppasodassa loppuun asti.
Lienee epätodennäköistä, että Xi ainakaan heti Trumpille soittelee. Tällä viikolla Xi on keskittynyt suhteiden parantamiseen Kaakkois-Aasian naapurustonsa kanssa. Kuten muistamme, Vietnamia uhkasivat 46 prosentin tuontitullit ennen 90 päivän taukoa, ja Xi onkin Vietnamin- ja Malesian-vierailuillaan kertonut toivovansa maiden vastustavan yhdessä Yhdysvaltain isottelevaa linjaa. Tänään Xi jatkoi Kaakkois-Aasian-kierrostaan Kambodžassa.
Merkillepantavaa kauppasodan temmellyksessä toki myös on, että jonkin verran poikkeuksia ja vapautuksia tulleista on jo sovittu. Näin on sovittu esimerkiksi älypuhelimien ja kannettavien tietokoneiden osalta, vastauksena Applen ja todennäköisesti myös kuluttajien huoliin mahdollisesti jopa 3 000 dollaria maksavasta iPhonesta. iPhonet ja muu elektroniikka ovat kuitenkin yhä Kiinalle aiemmin pistetyn 20 prosentin “fentanyylitullin” alaisia.
Baiguan on koostanut tullien vaikutuksia kiinalaisten vientiyritysten arkeen. Moni amerikkalaisasiakas on laittanut tilaukset Kiinasta jäihin, ja jotkut yritykset harkitsevat tuotannon siirtämistä Kaakkois-Aasiaan. Suuri tilpehöörin vientikeskus Yiwu on puolestaan Baiguanin mukaan askeleen edellä, sillä Yhdysvaltain-vienti muodostaa alle 10 prosenttia sikäläisten yritysten liikevaihdosta, ja monet kauppiaat kertovat, etteivät ole juuri huomanneet tullien vaikutuksia. Silti voinee olettaa, että moni yritys siirtää kauppasodan jatkuessa sekä vientiä että tuotantoa Kiinasta muualle.
New York Times (16.4.2025): “How China Took Over the World’s Rare Earths Industry”
New York Times on tarttunut harvinaisten tai kriittisten maametallien (jotka eivät ole järin harvinaisia, sen sijaan ne ovat pitoisuuksiltaan vähäisiä ja siten vaikeita jalostaa) aihepiiriin parilla eri artikkelilla.
Osana kauppasotaa Kiina on iskenyt Donald Trumpin tariffeja vastaan rajoittamalla metallien ja niistä valmistettujen magneettien vientiä. Magneetteja tarvitaan hävittäjien moottoreista ohjautuvien ohjusten peräsimiin ja dronejen sähkökoneistoihin. New York Timesin mukaan kyse on käytännössä pelotteen virittämisestä – esimerkiksi F-35-hävittäjässä on noin 400 kiloa erilaisia kriittisiä maametalleja, eikä Yhdysvaltojen puolustusteollisuudella ole varastoja kuin kuukausiksi.
Toisessa artikkelissa puolestaan kerrataan Kiinan kasvaneen maametallien jalostuskapasiteetin historia. Siihen kytkeytyvät muun muassa vuoden 2010 vientikielto Japaniin ja Kiinan maametalliskeneä silloin hallinneen rikollisjengin murskaaminen. Nykyään Kiina tuottaa 90 prosenttia maailman harvinaisista maametallimagneeteista.
Uusi Juttu (14.4.2025): “Kovaa ajoa. Miksi sähköautot ovat maailmanpolitiikan polttopiste?”
Edeltävään aihepiiriin eli maametalleihin linkittyvät myös sähköautot. Uuden Jutun tuoreessa artikkelissa Kiina-ilmiöiden Niko Vartiainen käy läpi, kuinka Kiina rakensi maailman parhaan sähköautoteollisuuden sekä suurimman kuluttajamarkkinan. Artikkeli perkaa Kiinan pitkäjänteistä teollisuuspolitiikkaa ja sitä, kuinka lännessä jäätiin kehityksessä jälkeen. Sähköautoissa näkyvät konkreettisesti riippuvuudet paitsi Kiinan tuotantokapasiteetista, myös kyvystä jalostaa sähköautojen moottoreille ja akuille tärkeitä metalleja.
New York Times (9.4.2025): “How Trump’s TikTok Negotiations Were Upended by China and Tariffs”
Ja niin kävi pian viime kirjeemme ilmestymisen jälkeen, että Tiktok-diili sai Donald Trumpilta vielä uuden 75 päivän lisäajan. Donald Trumpin hallinto ja Tiktokin omistaja Bytedance olivat jo päässeet alustavaan yhteisymmärrykseen järjestelystä, jossa amerikkalaissijoittajat saisivat enemmistön ja kiinalaisomistus jäisi alle 20 prosentin. Mutta kun Kiina lähti vastaamaan Trumpin tulleihin, Tiktok-diili laitettiin jäihin. Nyt sopimuksen määräaikaa on siirretty kesäkuun puoliväliin. Samaan aikaan on hyvä muistaa, että Trumpin hallinnon kanssa sopimuksesta on neuvotellut Bytedance, päätösvalta kaupasta jää lopulta Kiinan hallitukselle.
Lyhyesti:
Bloomberg (15.4.2025): Kiina pistää kauppasodan vastatoimena kovan onnen konevalmistaja Boeingin toimitukset katkolle.
Caixin Global (12.4.2025): Tesla poisti S- ja X-mallit Kiinan-valikoimistaan kauppajännitteiden kasvaessa.
Helsingin Sanomat (11.4.2025): Sosialismia englantilaisin erityispiirtein? Britannian valtio otti kiinalaisomisteisen terästehtaan hallintaansa.
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Avaruus ja esihistoria.
CNN (16.4.2025): “Chinese factories are taking the trade war somewhere new”
Kauppasodan kerätessä kierroksia kiinalaiset ovat alkaneet kaupitella Kiinassa valmistettuja länsimaisia luksustuotteita amerikkalaisille Tiktokissa, jota Trump ei ole kaikesta huolimatta kieltänyt. Myyntipuheiden mukaan tariffeja voi kiertää ostamalla tuotteita pilkkahintaan kiinalaisten verkkokauppojen kautta suoraan kiinalaisen sopimusvalmistajan tehtaalta, ja mainosvideoissa vilahtelevat esimerkiksi länsimaisten luksusbrändien käsilaukut.
Asiantuntijain mukaan on epätodennäköistä, että tarjolla olisi aitoja brändituotteita, sillä valmistajia sitovat yleensä tiukat sopimusehdot, eikä selvyyttä ole siitäkään, miten tariffien kierto tällaisia tuotteita ostamalla käytännössä toimisi. Kiinalaisten luksusväärennösten myynnistä tunnettu DHgate-sovellus on kuitenkin ponnahtanut kakkossijalle Applen ladatuimpien sovellusten listalla Yhdysvalloissa, ja myös kiinalainen verkkokauppa Taobao löytyy kymmenen kärjestä.
Hong Kong Free Press (15.4.2025): “HK schools on ‘frontline’ of preventing ‘soft resistance,’ education minister says”
Kiinassa vietettiin toissapäivänä kymmenettä kertaa kansallisen turvallisuuden koulutuksen päivää, joka lanseerattiin vuonna 2015 maan kansallisen turvallisuuden lain voimaantulon yhteydessä. Oman erillisen turvallisuuslakinsa myötä sittemmin emämaan hellään huomaan solahtaneessa Hongkongissa merkkipäivä tarjosi päättäjille jälleen tilaisuuden päivitellä nuorison patriotismiin kohdistuvia uhkatekijöitä. Opetusministeri Christine Choi painotti etenkin koulujen roolia “pehmeä vastarinnan” torjumisessa. Pehmeällä vastarinnalla Hongkongin hallinto tarkoittaa erinäisiä vaivihkaisia tapoja, joilla epäisänmaalliset voimat pyrkivät saastuttamaan nuorten ajatuksia senkin jälkeen, kun “kova vastarinta” on turvallisuuslain avulla torpattu.
Hongkongin päättäjiä sen sijaan lämmittänee tieto siitä, että vuosikymmenten ajan erityishallintoalueen poliittisen opposition keihäänkärkenä toimineen demokraattipuolueen lakkauttaminen näyttää varmalta. Turvallisuuslain myötä puolueen toimintaedellytykset ovat kuihtuneet, ja viime viikonloppuna yli 90 prosenttia sen jäsenistöstä äänesti alustavasti toiminnan lopettamisen puolesta. Puolue aikoo vielä lähikuukausina järjestää toisen äänestyksen ennen lopullista päätöstä. Lakkautusuhan alla on myös viranomaisten hampaisiin joutunut Hongkongin kansalaismielipiteen tutkimuskeskus, joka on vuosikausien ajan tuottanut dataa hongkongilaisten tyytymättömyydestä Kiinaan.
Viime viikolla Hongkong kunnostautui kansallisen turvallisuuden vaalimisessa myös eväämällä brittiläisen kansanedustaja Wera Hobhousen pääsyn kaupunkiin. Viranomaiset eivät katsoneet tarpeelliseksi kertoa käännytyksen syytä, mutta taustalla lienee Hobhousen jäsenyys Kiinan ihmisoikeustilannetta kritisoivassa poliittisessa ryhmässä.
Helsingin Sanomat (13.4.2025): “Kalastajat löysivät merestä leukaluun, josta muodostui arkeologinen mysteeri yli vuosikymmeneksi”
2000-luvun alkupuolella kalastajat löysivät Taiwaninsalmen pohjasta Penghun saariryhmän edustalta salaperäisen leukaluun. Luu päätyi antiikkiliikkeeseen ja sitä kautta tutkijoille, jotka kiistelivät pitkään siitä, mille ihmislajille se kuuluu. Nyt uudenlaiset paleoproteomiikan tutkimukset ovat vihdoin vahvistaneet, että luu kuului esihistorialliselle denisovanihmiselle, jonka jäänteitä löydettiin ensi kertaa vuonna 2008 Etelä-Siperiasta Denisovan luolasta ja sittemmin Tiibetistä. Denisovanihmisen ei aiemmin tiedetty levittäytyneen Aasian itäreunalle, mutta uusi löytö vahvistaa, että laji eli Aasian itärannikolla kymmeniätuhansia vuosia sitten, jolloin Taiwanin saarelta oli maayhteys nykyiseen Manner-Kiinaan. Löydöksestä kertova tutkimusartikkeli on luettavissa Science-lehden sivuilla.
The New York Times (9.4.2025): “Chinese Lunar Rocks Suggest a Thirsty Far Side of the Moon”
Kerroimme viime vuoden puolella Kiinan Chang’e-6-luotaimen noutaneen onnistuneesti kuukiviä Kuun pimeältä puolelta ensimmäisenä maailmassa. Kiinalaisluotain möyhi maaperää Kuun syvimmässä kraaterissa, ja nyt kiinalaiset ovat julkaisseet saadun näytteen pohjalta tutkimuksen, jonka mukaan Kuun pimeä puoli vaikuttaa kuivemmalta kuin Maahan näkyvä puoli. Kuun uskottiin pitkään olevan kauttaaltaan kuiva kuin korppu, mutta 1990-luvulta alkaen sen näkyvältä puolelta on löydetty paljon jäätä. Sen sijaan kiinalaisten tutkima pimeän puolen näyte oli peräti 200 kertaa aiempia löydöksiä kuivempi. Yhden näytteen pohjalta on kuitenkin vielä vaikea tehdä tarkempia johtopäätöksiä. Kiinalaistutkimus on julkaistu Nature-lehdessä.
Lyhyesti:
Yle (12.4.2025): Kiinassa mitattiin voimakkaimmat tuulet yli 75 vuoteen – Pekingissä peruttiin lentoja ja ulkoilmatapahtumia sekä suljettiin nähtävyydet.
Yle (10.4.2025): Teinityttö julkisti somessa isänsä firmasta laittomasti hankittua henkilödataa Kiinassa.
BBC (9.4.2025): 20 ihmistä kuoli tulipalossa vanhainkodissa Chengden kaupungissa – vanhainkotien määrä Kiinassa on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.
Ilta-Sanomat (7.4.2025): Kiinan joukkuetta syytetään fuskauksesta curlingin maailmanmestaruuskisoissa – väitetään muuttaneen kiven kulkurataa harjalla.
Katsele & kuuntele
Sixth Tone (15.4.2025): “Caught in the Limelight: A Gen Z Go Prodigy’s Search for Meaning”
Millaista on olla sukupolvensa menestynein go-pelaaja samalla, kun yhä etevämmäksi kehittynyt tekoäly on laittamassa muinaisen lautapelin koko dynamiikan uusiksi? Sixth Tonen videoreportaasissa tutustutaan kiinalaisen go-mestari Ding Haon mietteisiin ja mielenmaisemaan.
Tapahtumat
BOFIT China Forecast 2025–2027 **Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos julkaisee uuden Kiina-ennusteensa Teamsissa 28.4. klo 16–17.
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 2. toukokuuta 2025. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös LinkedInissä, Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.
© 2025 Kiina-ilmiöt Oy