#151 – Euroatlanttinen haukkaparvi ja rahakirstua raottava lohikäärme
Trumpin kakkoskausi ennakoi myrskyä Tyynellämerellä. EU-komissaariehdokkaat esittelivät Kiina-linjauksiaan. Puolue esitteli tukipaketin paikallishallinnoille. Zhuhaissa vakava isku väkijoukkoon.
15.11.2024
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Donald Trumpin uudelleenvalinta Yhdysvaltojen presidentiksi raivasi tiensä myös Kiinaa koskevan mediavirran kärkeen, kun analyytikot kaikkialla maailmassa ryhtyivät pohtimaan Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden tulevaisuudennäkymiä. Kiina-ilmiöt ennakoi mielenkiintoista neljää vuotta. Huomiota herätti kuitenkin myös EU-politiikka, kun potentiaaliset EU-komissaarit esittelivät Kiinaa koskevia linjauksiaan.
Taloudessa pääuutiseksi nousi viime perjantaina julkistettu paikallishallintojen uusi tukipaketti, jonka tarkoituksena on parantaa maakuntien rahoitusasemaa ja tuoda piilovelka näkyväksi. Suoraa elvytystä ei kuitenkaan tarjottu, mikä tuotti markkinoilla pettymyksen. Lisäksi asiaa tuoreimmista sirurajoitusten käänteistä sekä Kiinan globaalista satamaverkostosta.
Kulttuuririntamalla tutustutaan kiinalaisnuorten öisiin villityksiin: tarkastelussa ovat kiinalainen reivikulttuuri sekä Zhengzhoun kaupungin pyöräilybuumi. Lisäksi asiaa Zhuhaissa tapahtuneesta autohyökkäyksestä, photoshopattujen kasvokuvien kiellosta ja kiinalaisesta nykykirjallisuudesta.
Huom! Olemme avanneet lukijakyselyn, ja olisi upeaa, jos ehdit vastata siihen! Kyselyn täyttäminen vie noin 5–10 minuuttia. Kyselyyn vastaaminen on täysin anonyymiä ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Palautteenne ja kehitysehdotuksenne ovat meille kullanarvoisia – kiitos paljon ajastasi ja näkemyksistäsi! Kysely löytyy täältä.
Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Washington täyttyy Kiina-haukoilla.
Reuters (14.11.2024): “Rubio pick signals a Trump China policy that could go beyond tariffs”
Donald Trumpin vaalivoitto ja tammikuussa koittava paluu Valkoiseen taloon herätti välittömästi laajaa keskustelua Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden tulevaisuudennäkymistä. Trump ei ole aikaillut kasatessaan uutta kabinettiaan, ja esimerkiksi ulkoministerin salkku on näillä näkymin lohkeamassa Marco Rubiolle, kovan linjan “anti-kommunistiselle” Kiina-haukalle, joka päätyi puheidensa vuoksi peräti Kiinan pakotelistalle vuonna 2020. Reutersin mukaan Rubion valinta viestii Yhdysvaltojen Kiina-politiikan menevän kovuudessaan Trumpin uhkailemien tariffien tuolle puolen, ja luopuvan Joe Bidenin aikaisesta “kilpailun hallinnasta”.
CNN arvioi Trumpin paluun aiheuttavan suurta epävakautta Kiinan ja Yhdysvaltojen välisiin taloussuhteisiin, mutta tarjoavan myös poliittisia mahdollisuuksia. Presidentti Xi Jinping onnitteli Trumpia, “erittäin hyvää ystäväänsä”, vaalivoiton johdosta, ja uskoi maiden tulevan toimeen myös uudella aikakaudella. Edessä lienevät kuitenkin myrskyisät ajat, sillä Trump on luvannut asettaa Kiinalle ennätysmäiset 60 prosentin tuontitullit, jotka iskisivät toteutuessaan ankarasti Kiinan vientivetoiseen kasvumalliin.
Toisaalta Trumpin itsekeskeinen “America first” -linja ja liittosuhteiden halveksunta tarjoaa Kiinalle hengähdysaikaa ja mahdollisuuksia vahvistaa yhteyksiään muun muassa Euroopan Unionin kanssa. Ajallista sattumaa tai ei, myös Xi on käynnistänyt diplomaattisen sukkuloinnin ja kenties muiden bromanssien vahvistamisen ennen Trumpin asettumista Valkoiseen taloon. Almanakkaan osuivat Kiinalle merkittävät kokoukset, tällä viikolla Perussa järjestetty APEC-maiden huippukokous ja ensi viikolla Brasiliassa kokoontuva G20-huippukokous.
Taiwanin suhteen Trumpin strategia lienee yhä hämärän peitossa. The New York Times nostaa esiin, kuinka Trump on syyttänyt Taiwania siruteollisuuden varastamisesta ja vaatinut saarivaltiota maksamaan enemmän omasta puolustuksestaan. Lehden mukaan vuoden 2016 tyylistä onnittelupuhelua Trumpille ei ole tällä kertaa luvassa, ja Taiwan valmistautuu epävakauteen suhteissaan Yhdysvaltoihin.
The Guardian (12.11.2024): “China must face ‘higher cost’ for backing Russia in Ukraine, says next EU foreign policy chief”
Uuden Euroopan komission komissaaritoiveikkaiden parlamenttikuulemiset käytiin Brysselissä tällä viikolla, ja ne tarjoavat osviittaa tulevista Kiina-linjoista, vaikkeivät vielä varmoja nimityksiä olekaan. Kiina-tarkkailijoille erityisen kiinnostava lienee Kaja Kallas, josta on määrä tulla ulkopoliittinen korkea edustaja. Kallaksen tiukka Kiina-kanta oli jo aiemmin tiedossa, ja hänen viestinsä oli, että Kiinan on maksettava kovempi hinta Venäjän tukemisesta Ukrainassa. Kuulemisessa Kallas viesti Ukrainan voiton olevan myös Yhdysvaltojen Kiina-politiikan etu, sillä Ukrainan tappio voisi vahvistaa Kiinan, Venäjän ja muiden samanmielisten maiden yhteistyötä entisestään.
Kallaksen linja, vaikka ei yllättävä olekaan, lienee jonkinlainen pettymys Kiinan ulkoministeriölle. Euroopan-suhteista vastaava varajohtaja Cao Lei sanoi SCMP:n mukaan aiemmin Kiinan ja Euroopan voivan välttää “viidakon lakeihin” palaamisen vain laajemmalla yhteistyöllä. Euroopassa tuskin kuitenkaan koetaan laajempaa intoa esimerkiksi syväjäässä olevan CAI-investointisopimuksen elvyttämiseen tilanteessa, jossa Kiina tukee Venäjää. Suunta on päinvastoin kohti voimakkaampia vastatoimia Kiinan epäsymmetrisenä nähtyä kauppa- ja teollisuuspolitiikkaa kohtaan. Kiina luultavasti toivoisi Euroopasta helpotusta jo valmiiksi heikkoon taloustilanteeseensa, jota kohtaan Donald Trump lisännee entisestään painetta. Kiina ei kuitenkaan liene valmis tekemään sellaisia myönnytyksiä, joita Eurooppa vastineeksi haluaisi.
Suomalaisille kiinnostava nimitys on Henna Virkkusen potentiaalinen pesti digikomissaarina. HS kirjoittaa Virkkusen keskustelleen muun muassa kiinalaisista verkkokaupoista, kuten Temusta, ja niiden vaikutuksista eurooppalaisten yritysten kilpailukykyyn. Virkkunen vetosi niin sanotun “tasaisen pelikentän” puolustamisen puolesta, millä varmaankin viitattiin keinotekoisen halpoihin hintoihin ja esimerkiksi tullikeplotteluun. Lisäksi Virkkunen kritisoi sovellusten addiktoivia ja pelillisiä piirteitä. Euronews nosti esiin Virkkusen tyytymättömyyden 5G-infrastruktuuria kohtaan: vaikka turvallisuushuolet ovat olleet pinnalla vuosia, hänen mukaansa moni maa käyttää edelleen riskialtista teknologiaa eli käytännössä Huawein kaltaisia toimittajia.
Jonkinlaisia sovinnonalkujakin Kiina-suhteessa kuitenkin haetaan: kauppakomissaariksi sovitettu Maroš Šefčovič sanoi omassa kuulemisessaan viime viikolla EU-virkamiesten neuvottelevan parhaillaan Pekingissä eskaloituvien vastatoimien välttämiseksi. Šefčovič kuitenkin korosti, että EU:n on kerättävä itselleen lisää työkaluja epäsymmetrisen kaupan torjumiseksi. Myös ympäristökomissaarikandidaatti Wopke Hoekstra sanoi, että teknologista riippuvuutta Kiinasta on vähennettävä, viitaten varmaankin esimerkiksi aurinkopaneeleihin. Kiina-suhteiden avainkomissaarien puheista välittyy siis viisivuotiskausi, jossa Kiina-suhteisiin ei lähiaikoina liene luvassa radikaalia parannusta. Toisaalta Trumpin pelko voi motivoida ainakin pitämään yllä tiiviitä keskusteluyhteyksiä.
Foreign Affairs (12.11.2024): “China Should Be Worried About North Korea”
Pohjois-Korean toimien pitäisi huolestuttaa Kiinaa, argumentoivat eteläkorealaisen Sungkyunkwan yliopiston tutkijat Lee Hee-ok ja Sungmin Cho. Pohjois-Korean ja Venäjän yhteistyö on tiivistynyt nopealla tahdilla, kun Pohjois-Korea on lähettänyt Ukrainan sodan rintamalle tykistöammusten lisäksi myös 10 000 sotilasta. Leen ja Chon mukaan Kiina ei ole ollut Pohjois-Korean Venäjä-yhteistyöstä lainkaan innoissaan, ja sitä huolettaa erityisesti, että Japanin, Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen kolmikantainen turvallisuusyhteistyö tiivistyy entisestään. Kirjoittajien mukaan Yhdysvaltojen ei tulisi lähteä iskemään kiilaa Kiinan ja Pohjois-Korean väliin, vaan pyrkiä yhteistyön kautta etsimään mahdollisuuksia manageroida Korean niemimaan jännitteitä. Aiheesta lisää myös China Whispers -podcastissa.
Xinhua (12.11.2024): “Chinese vice premier calls for strengthening early warnings for all at COP29”
Ilmastorahoituspainotuksella käytävä Bakun ilmastokokous käynnistyi kuluvan viikon alussa. Vaikka presidentti Xi Jinping ei sinne henkilökohtaisesti osallistukaan, Kiinalla on kokouksessa luonnollisesti iso rooli. Kiina on tullut kokoukseen erityisesti globaalin etelän etuja korostaen ja ilmastoriskejä eniten kokevien alueiden puolustajana. Puheenvuoroissaan Kiinan edustajat ovat pyrkineet painottamaan monenvälistä yhteistyötä, kehitysmaiden tukemista ja energiasiirtymän tärkeyttä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Lisää Bakun ilmastokokouksen annista Kiina-painotuksella kannattaa lukea Carbon Briefin erinomaisesta uutiskirjeestä.
High North News (11.11.2024): “Finland Retreats From the Polar Silk Road”
Presidentti Aleksander Stubbin parin viikon takainen Kiinan matka herätti yhä pientä keskustelua myös kansainvälisessä mediassa. Matti Puranen ja Sanna Kopra kirjoittivat High North Newsin vieraskynässään, että arktisen yhteistyön pyyhkiytyminen pois Suomen ja Kiinan välisestä puitesopimuksesta tarkoittaa käytännössä sitä, että Vyön ja tien arktinen jatke, Jääsilkkitie, joutuu kiertämään Suomen kauempaa. Muutos ei ole erityisen radikaali, sillä Suomi on vähentänyt arktisia projektejaan Kiinan kanssa jo pidemmän aikaa, eikä Naton pohjoisen Norfolkin komentoportaan alaisen maan syvä arktinen kumppanuus “Venäjän hyökkäyksen mahdollistajan” kanssa kenties enää oikein edusta tätä päivää.
Stubbin Kiinan matkaa kommentoitiin myös The Diplomatissa. Hermann Aubién ja Wei Shenin mukaan vierailu kuvaili hyvin Suomen onnistunutta tasapainottelua itselleen tärkeän Kiina-kaupan ja strategisempien turvallisuusintressien suojelemisen välillä. Kirjoittajien mukaan Stubbin edustama “arvopohjainen realismi” saattaa peräti näyttäytyä muille pienvaltioille toimivana lähestymistapana kiristyvän suurvaltapolitiikan aallokossa luovimiseen.
Lyhyesti:
Defense News (13.11.2024): Kiina esitteli J-35A-häivehävittäjäänsä Zhuhain ilmailunäyttelyssä.
Bruegel (12.11.2024): Bruegelin raportti perehtyy Kiinan vaikutusvaltaan YK:ssa.
AP News (11.11.2024): Kiina suunnittelee ydinkäyttöistä lentotukialusta.
Yle (8.11.2024): Kiinalaiset poraavat öljyä Norjan rannikolla tiedusteluviranomaisten varoituksista huolimatta.
Talous
Kuumaa: Kansantasavallan yhteisvelka.
Helsingin Sanomat (13.11.2024): “Uusissa autoissa piilee kuumottava tietoturvariski – Ajoasi voidaan seurata tietämättäsi, varoittaa asiantuntija”
Hesari lähti potkimaan kiinalaisen sähköauton renkaita tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen kanssa, ja huolihan siinä potkiessa nousi. Järvinen kertoo, että kaikki sähköautot keräävät käyttäjädataa, jonka laadusta käyttäjä itse ei voi tietää mitään. Se voi olla viatonta kuluttajakokemusta parantavaa tiedonkeruuta tai/ja jotakin muuta. Järvinen toki mainitsee jutussa myös, ettei datankeruu rajoitu tietenkään kiinalaisautoihin: niin toimii myös esimerkiksi Tesla. Kysymys sitten onkin, kenelle datansa haluaa päätyvän, Elon Muskille vai Kiinan valtiolle.
Reuters (11.11.2024): “What you need to know about China's $1.4 trillion debt package”
Kiinan ylin lainsäädäntöelin eli kansankongressin pysyvä komitea pisti viime perjantaina leimat päälle talouden piristystoimenpiteisiin – jos niitä sellaisiksi edes tohtii kutsua, kyse kun on lähinnä paikallishallintojen tilannetta vakauttamaan suunnatuista toimista. Yhteensä 10 biljoonan juanin eli noin 1,3 biljoonan euron velkapaketin tarkoituksena on helpottaa paikallishallintojen rahoitusvaikeuksia. Toimenpiteisiin kuuluu muun muassa kuuden biljoonan juanin rahoituspaketti paikallishallinnoille, jotta ne saisivat erillisyhtiöihin piilotetun velkansa julkisesti näkyväksi, sekä mahdollisuus käyttää 800 miljardia juania vuodessa seuraavan viiden vuoden ajan piilovelkojen takaisinmaksuun.
Paketti auttaa paikallishallintoja alentamaan korkokustannuksiaan ja kohdentamaan resurssejaan talouskasvuun ja hyvinvointiin korkokulujen maksun sijasta. Suoraa elvytystä ei kuitenkaan tarjottu, mikä on tuotti markkinoilla pettymyksen. Tulevat keskeiset kokoukset, kuten kuun lopussa pidettävä politbyroon tapaaminen ja joulukuinen talouden työkonferenssi, ovat seuraavia virstanpylväitä taloustoimia odottaville. Luonnollisesti on myös mahdollista, että kommunistinen puolue jätti paukkuja tulevaan voimistuvan kauppasodan uhan vuoksi.
Reuters (9.11.2024): “Exclusive: US ordered TSMC to halt shipments to China of chips used in AI applications”
Yhdysvallat on viestinyt maailman sirutukikohtaan, taiwanilaiselle sirujätti TSMC:lle, ettei Kiinalle ole soveliasta lähettää tehokkaita puolijohteita. Näin Yhdysvallat pyrkii patoamaan Kiinan kykyjä tekoälysovellusten kehittämisessä. USA:n kauppaministeriön ukaasi seuraa Reutersin uutisoimaa tapausta, jossa Yhdysvaltain arkkivihollisen Huawein tekoälyprosessorista löydettiin TSMC:n siru vain viikkoja aiemmin, kuten viime kirjeessä kerroimme.
Juuri Huawein linkittyminen tapaukseen antaa Yhdysvalloille laajalti toimivaltaa asiassa, sillä se on asettanut yhtiön mustalle listalle. Tämä tarkoittaa, että jokaisen Yhdysvalloissa toimivan ja Huawein kanssa kauppaa käyvän yhtiön on hankittava erillinen lisenssi käydä kauppaa kiinalaisyhtiön kanssa. Tekoälyn kehitykseen liittyvissä hankkeissa Yhdysvaltain hallinnon linja on ja tullee pysymään jyrkkänä jatkossakin, joskin amerikkalaisfirmojen lobbausintressit ovat tilanteessa suuret.
Merics (7.11.2024): “Mapping China’s global port network: on the backfoot in 2024, but still well entrenched”
Merics tarkastelee raportissaan Kiinan rakentaman globaalin satamaverkoston viime aikojen kehitystä. Kiinan omistamien tai operoimien satamien määrä on vähentynyt globaalisti vuodesta 2023, mutta on kuitenkin edelleen kooltaan merkittävä. Kiinalaisia omistajia on läsnä 78 satamassa, joista 37:ssä kiinalaiset yritykset operoivat kaikkia terminaaleja. Lisäksi kiinalaiset yritykset ovat olleet rakentamassa 72 satamaa ja kiinalaispankit ovat rahoittaneet 45:tä. Nämä ovat suurelta osin valtiollisia rahti-, rakennus- ja rahoituslaitoksia. Verkkosivusto tarjoaa interaktiivisia karttoja satamaverkostojen tutkimiseen.
Suomen Pankki (4.11.2024): “Kiinan talouskasvu hidastuu edelleen vuosina 2024–2026”
Kiinan talouskasvu jatkaa hidastumistaan rakenteellisista syistä, toteaa Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos Bofit tuoreimmassa ennusteessaan. Kuten totuttua, Bofitin vaihtoehtoinen BKT-arvio ennakoi todellisen kasvun olevan ilmoitettua alhaisempi ja jäävän tänä vuonna noin 4 prosenttiin. Taustalla ovat erityisesti työikäisen väestön vähentyminen, resurssien käytön tehottomuus ja heikko kokonaistuottavuus.
Vaikka Kiina on käynnistänyt uudistuksia, kuten eläkeiän noston ja kaupunkeihin muuton helpottamisen, ne vaikuttavat vasta pitkällä aikavälillä. Talouskasvun ennustetaan hidastuvan noin 3 prosenttiin vuoteen 2026 mennessä, ja kasvuvauhdin odotetaan tasaantuvan tälle tasolle pidemmäksi aikaa.
Lyhyesti:
SCMP (13.11.2024): BYD aikoo laajentaa mallivalikoimaansa ensi vuonna katumaasturilla EU:n tariffeista huolimatta.
Reuters (13.11.2024): Maailman suurin akkuvalmistaja CATL valmis rakentamaan tehtaan Yhdysvaltoihin mikäli Trump näyttää vihreää valoa.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (14.11.2024)
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Ilonpitoa yön pimeydessä.
AP (13.11.2024): “In China’s regimented society, youth find release at underground raves”
Kiinan kiristynyt poliittinen kontrolli on viime vuosina rokottanut maan kulttuuriskeneä, mutta rajoitusten lisääntyessä alakulttuurit jatkavat kehittymistään pinnan alla. Puuduttavaan arkeen kyllästyneitä nuoria houkuttelevat nyt esimerkiksi reivit, joita järjestetään valvovalta silmältä piilossa hylättyjen pommisuojien kaltaisissa paikoissa.
Joillekin elektroniseen tanssimusiikkiin pohjaava reivikulttuuri on tapa ilmaista tyytymättömyyttä maan poliittisiin rajoituksiin, mutta monille se on vain hauskanpitoa vastapainona arjen tylsyydelle. Ilman virallista hyväksyntää järjestettävien tapahtumien organisoinnissa on omat haasteensa, ja usein esimerkiksi tapahtumapaikka ilmoitetaan vasta viime hetkellä.
Helsingin Sanomat (12.11.2024): “Ainakin 35 ihmistä kuoli, kun auto ajoi väkijoukkoon Kiinan suurimman ilmailutapahtuman alla, poliisin mukaan kyseessä oli ‘hyökkäys’”
Ainakin 35 ihmistä kuoli ja 43 loukkaantui maanantaina, kun mies ajoi katumaasturilla urheilukeskuksen ulkopuolella olleeseen väkijoukkoon Etelä-Kiinassa Zhuhain kaupungissa, jossa on myös käynnissä Kiinan kansainvälinen ilmailu- ja avaruusnäyttely. Poliisin mukaan kyseessä oli hyökkäys, jonka motiivina oli miehen tyytymättömyys omaisuuden jakoon avioerossa.
Hyökkäyksen jälkeen huomiota herätti se, kuinka tapauksen julkista käsittelyä pyrittiin Kiinalle ominaiseen tyyliin rajoittamaan. Tämän sai tuta esimerkiksi paikan päälle saapunut BBC:n kirjeenvaihtaja, jonka videoreportaasia urheilukeskuksen ulkopuolelta alettiin häiritä. Valtiomedia kertoi maanantaina tapahtuneesta hyökkäyksestä vasta tiistai-illan uutisissa, minkä jälkeen siitä ei ole kerrottu enempää, ja myös aiheen käsittelyä sosiaalisessa mediassa on rajoitettu. Myös ohikulkijoiden paikalle tuomia kukkia alettiin siivota pois keskiviikkona.
Sixth Tone (12.11.2024): “China Has Had Enough of Heavily Photoshopped Headshots”
Täydellisten Linkedin-kuvien aikakausi saattaa olla Kiinassa nyt takana, sillä viskaalit useissa kaupungeissa ovat kohdistaneet kiinnostuksensa yltiöpäisen lavastettuihin ja jälkituotettuihin kasvokuviin. Huoliteltujen kasvokuvien bisnes on kasvanut Kiinassa räjähdysmäisesti muun muassa sen myötä, että kilpailu työmarkkinoilla on armotonta. Niinpä kuvafirmat ovat tarjonneet palvelua, jossa esimerkiksi kampaajapalvelut, meikkaukset ja editoinnin sisältävä kuvapalvelu voi saada hakijan erottumaan edukseen kuvallaan. Nyt kuitenkin useissa kaupungeissa virallisiin hakemuksiin liitetyt kuvat skannataan editoinnin varalta, sillä muokkausprosessi voi vaikeuttaa henkilön tunnistamista. Kiinalaisessa somessa onkin hurrattu kämäisten kasvokuvien renessanssia.
The New York Times (11.11.2024): “Why Did Tens of Thousands of Chinese Students Go on Night Bike Rides?”
Siinä missä jotkut pomppivat reiveissä läpi yön, Henanin maakunnassa sijaitsevan Zhengzhoun kaupungin nuoriso on keksinyt omanlaisensa öisen aktiviteetin. Paikalliset opiskelijanuoret alkoivat kesällä järjestää pimeän tullen pyöräretkiä viereiseen Kaifengin kaupunkiin. Villityksen aloittivat neljä nuorta, jotka päättivät polkea 60 kilometrin matkan Kaifengiin nauttimaan kaupungin kuuluisaa dumpling-keittoa. Kohta öisille pyöräretkille osallistui jo satoja ihmisiä joka yö, ja meno oli paikoin riehakasta – viisituntisen matkan varrella ammuttiin ilotulitteita, kuunneltiin musiikkia ja laulettiin Kiinan kansallislaulua.
Aluksi viranomaiset suhtautuivat villitykseen positiivisesti. Kommunistipuolueen äänitorvi Kansan päivälehti kertoi trendin “symboloivan nuorekasta intoa ja jaettujen kokemusten iloa”, ja Kaifengissa vuokrapyörille järjestettiin ylimääräisiä palautuspaikkoja. Syksyä myöten ääni kellossa muuttui, kun meno karkasi käsistä. Viime viikolla pyöräilijöiden letka täytti jo kokonaisen monikaistaisen tien, minkä jälkeen tie Kaifengiin suljettiin kevyeltä liikenteeltä, vuokrafirmat alkoivat rajoittaa pyöriensä käyttöaluetta ja yliopistot alkoivat kieltää opiskelijoitaan osallistumasta pyöräretkille.
Granta (7.11.2024): “China Time”
Kirjallisuuslehti Grantan tuorein numero on Kiina-teemanumero, joka tarjoilee laajan kattauksen kiinalaista fiktiota, esseitä, valokuvaa ja runoutta. Päätoimittajan johdantoesseessä pohditaan kirjallisuuden nykytilaa ja historiaa Kiinassa, ja huomion saavat esimerkiksi Kiina-ilmiöidenkin aiemmin uutisoima “Dongbei-renessanssi” sekä kirjallisuuden merkitys Kiinan 1900-luvun vallankumouksissa. Koillis-Kiinan kolkkoa kylmyyttä henkivä Dongbei-renessanssi on Grantan mukaan Kiinan viime aikojen merkittävin kaunokirjallinen ilmiö, jonka kärkinimi Shuang Xuetaon ohella teemanumerosta löytyy fiktiota Yu Huan, Mo Yanin ja Yan Lianken kaltaisilta kiinalaisen kirjallisuuden isoilta nimiltä.
Lyhyesti:
Hong Kong Free Press (14.11.2024): Hongkongissa numeroitiin uudelleen lyhtypylväät, joiden numero viittasi Tiananmenin verilöylyn päivämäärään.
The Guardian (8.11.2024): Kiinan valtiollinen televisio kertoo Xi Jinpingin isän sankarillisen tarinan uudessa 39-osaisessa draamasarjassa.
South China Morning Post (6.11.2024): Kiinan ensimmäisen Formula 1 -kuljettaja Zhou Guanyun Sauber-pesti päättyy, jatko sarjassa auki.
Reuters (5.11.2024): Kiina varoittaa nuoria sotilaita verkossa tapahtuvan seurustelun ja uhkapelaamisen vaaroista.
Katsele & kuuntele
Chinese Whispers (11.11.2024): “Why Beijing is wary of a Russo-North Korean alliance”
Ukrainan sodan vaikutukset läikkyvät Kiinaan nyt usemmaltakin suunnalta. Chinese Whispers -podi taustoittaa Kiinan, Venäjän ja Pohjois-Korean yhteen limittyviä suhteita ja tuo lisää kontekstia tilanteeseen, jossa pohjoiskorealaiset taistelevat nyt Venäjän rinnalla Ukrainaa vastaan.
China Power Podcast (8.12.2024): “How China Might View a Second Trump Administration: A Conversation with Mr. Rick Waters”
Pika-analyysiä Donald Trumpin uudelleenvalinnan vaikutuksista Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteisiin on tarjolla rutkasti myös ääniaalloilla. China Power -podcastissa haastatellaan Eurasia Groupin Rick Watersia, joka on ennen nykyistä tehtäväänsä työskennellyt 27 vuotta Yhdysvaltain ulkoministeriössä Kiina-politiikan parissa.
Tapahtumat
Night Visions -elokuvafestivaalilla kiinalais-hongkongilainen action-elokuva Twilight of the Warriors sekä taiwanilainen kauhukomedia Dead Talents Society.
Näytökset Helsingissä pe 15.11. ja la 16.11.
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 29. marraskuuta 2024. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös LinkedInissä, Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Anton Karppanen, Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.
© 2024 Kiina-ilmiöt Oy