#158 – Kauppasotaa katkeraan loppuun asti
Kaksoiskokouksen työraportti ei tarjonnut yllätyksiä. Tullien lätkiminen jatkuu. Siruvientirajoituksia on kierretty serverikauppojen avulla. Kiinalaisarkkitehti voitti Pritzker-palkinnon.
7.3.2025
Tervehdys jälleen, ystävämme! Tervetuloa lukemaan Kiina-ilmiöt -uutiskirjettä. Koostamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat Kiinaa ja kiinankielistä maailmaa koskevat uutiset ja puheenaiheet tiiviiksi paketiksi kahdesti kuukaudessa.
Politiikkauutisissa huomiota on herättänyt Kiinan pseudoparlamentin vuotuinen kaksoiskokous ja siellä esitelty pääministerin työraportti. Saldo ei ole yllättävä: viralliseksi talouskasvutavoitteeksi ilmoitettiin jälleen noin viisi prosenttia. Ilmoitettuja taloustoimia kuvattiin oikeansuuntaisiksi mutta riittämättömiksi. Otsikohin kohosivat myös esimerkiksi Taiwan sekä Kiinan johtava asema merellisten tavara- ja datavirtojen hallinnassa.
Talousosiossa huomio kiinnittyy luonnollisesti kauppasotaan ja uusiin tullikorotuksiin. Kiina on ilmoittanut olevansa valmis käymään kauppasotaa Yhdysvaltain kanssa “katkeraan loppuun saakka”. TSMC:n päätös lisätä investointejaan Yhdysvaltoihin jopa 165 miljardiin dollariin on puolestaan herättänyt levottomuutta Taiwanissa. Kiinalaiset teknologiayhtiöt ovat onnistuneet siruvientirajoituksia serverikauppojen turvin.
Kulttuurin ja ilmiöiden saralla kerromme Britanniaa kohahduttaneesta kiinalaisesta sarjaraiskaajasta ja arkkitehtuurin ykköspalkinnon pokanneesta kiinalaisarkkitehdistä. Lisäksi asiaa vaarallisia moottoripyörätemppuja tekevistä somettajista, ankarista sisäoppilaitoksista ja koronaviruksen alkuperän etsinnöistä.
Huom! Kiina-ilmiöt on jatkuvan kehitystyön alla. Kaikenlainen palaute ja kommentit ovat hyvin tervetulleita. Lue lisää Kiina-ilmiöiden taustavoimista täältä. Toimituksen tavoittaa osoitteessa kiinailmiot@gmail.com ja Twitteristä @KiinaIlmiot. Uutiskirjeen voi tilata osoitteesta kiinailmiot.substack.com. Jos pidit kirjeestä, vinkkaa tai lähetä eteen päin toki kaverillekin!
Uutiskatsaus
Politiikka
Kuumaa: Joka vuosi sama työraportti.
South China Morning Post (6.3.2025): ”China’s envoy to the EU Lu Shaye ‘appalled’ by Trump’s treatment of Europe”
Kiinalaisdiplomaatit ovat ottaneet ilon irti Donald Trumpin ulkopoliittisesta linjasta, jossa Euroopalle on jäämässä luu käteen tai ainakin maksajan rooli. Viimeksi keskiviikkona Kiinan tuore ulkopoliittinen Euroopan-erityisedustaja Lu Shaye ilmaisi järkytyksensä Euroopan osakseen saamasta kohtelusta. Lu arvosteli Trumpin politiikkaa “häikäilemättömäksi ja määräileväksi” ja korosti, että Ukrainan kriisiä ei pitäisi ratkaista pelkästään Yhdysvaltojen ja Venäjän kesken, vaan myös Euroopan näkökulmat on huomioitava.
Kiinalaisdiplomaatit ovat viime viikkoina aktivoituneet ja tarjonneet Euroopalle mahdollisuutta puolustaa yhdessä monenkeskistä maailmanjärjestystä Yhdysvaltain vetäytyessä sivuun. Kiina pyrkii nyt myös elvyttämään vuonna 2021 jäihin menneen EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen lupaamalla eurooppalaisille helpotuksia vastavuoroisiin pakotteisiin. Vaikka yksittäiset EU-maat, kuten Espanja, Italia ja Ranska, ovat ilmaisseet halukkuutensa tiiviimpään yhteistyöhön Kiinan kanssa, unionissa kokonaisuutena ollaan edelleen epäileväisiä, raportoi South China Morning Post.
Time (5.3.2025): “China’s Leaders Aren’t Changing Course—No Matter How the World Changes Around Them”
Pekingissä polkaistiin jälleen käyntiin Kiinan politiikan vuotuinen megatapahtuma: Kiinan seremoniallisen kansanedustuslaitoksen eli kansankongressin ja sen rinnakaisinstituution, neuvoa-antavan poliittisen konferenssin “kaksoiskokous” (lianghui). Noin kaksiviikkoisen kokouksen aikana kumileimasimet lätkyvät, kun kansankongressi siunaa kommunistisen puolueen tekemiä päätöksiä ja poliittisia linjauksia.
Yksi kaksoiskokouksen kohokohdista on pääministerin työraportti, joka esittelee hallituksen saavutukset ja lähitulevaisuuden suunnitelmat. Li Qiangin esittelemä työraportti ei juuri yllätyksiä tarjoillut: esimerkiksi vuoden talouskasvutavoite asetettiin tuttuun, noin viiden prosentin tuntumaan, ja asemenojen ilmoitettiin paisuvan reilulla seitsemällä prosentilla, mikä on myös pitkälti linjassa aiempien vuosien kehityksen kanssa.
Bofitin katsaus kiinnittää huomiota hallituksen työohjelman painopisteisiin, jotka on jaettu kymmeneen alueeseen. Suunta on Bofitin arvion mukaan oikea, mutta toimet eivät korjaa talouden rakenteita merkittävällä tavalla, vaikka yksityistä kulutusta ja syntyvyyttä aiotaankin tukea uusilla täsmätoimilla. Kotimaisen kysynnän tukemisen lisäksi keskushallinto lupaa lisärahoitusta etenkin bio-, kvantti- ja tekoälyteknologian kehitykseen, samalla kun kiinteistö- ja velkariskejä pyritään hillitsemään.
Helsingin Sanomat (4.3.2025): “Supo: Venäjä jatkaa sotaa Ukrainassa Kiinan tuen ansiosta”
Suomen trenssitakki- ja irtoviiksiosaston (Supo) tuottama Kansallisen turvallisuuden katsaus on jälleen nähnyt päivänvalon turbulentissa maailmantilanteessa. Kiina-vahtijoiden näkökulmasta raportti tarjoaa paljon luettavaa, osin toki vanhaa tuttua sisältöä Kiinan arktisista ambitioista ja Kiinan keskeisestä roolista Suomen maaperällä tapahtuvassa vieraan vallan vakoilussa. Näiden lisäksi raportti toteaa Kiinan keskeisen roolin Venäjän käymän sodan mahdollistajana.
Turvallisuuskatsauksesta löytyy tällä kertaa laaja katsaus Kiinan kyberkyvykkyyksiin, joiden muskelia Supo luonnehtii useimpia länsivaltoja suuremmaksi. Tätä valtion tahdon alle alistettua muskelia Kiina hyödyntää poliittisen ja taloudellisen vaikuttamisen ja tiedonhankinnan lisäksi sisäisen ja ulkoisen kontrollin välineenä. Kurkistaapa raportti myös Kiinan tekemään tiedustelutoimintaan somessa.
The Guardian (28.2.2025): “China’s defence ministry warns Taiwan ‘we will get you, sooner or later’”
Kiinan puolustusministeriön edustaja uhkasi Kiinan “nappaavan [Taiwanin] ennemmin tai myöhemmin”, viitaten (ilmeisesti) menestyksekkääseen Ne Zha 2 -elokuvaan. Jyrähdys tulkittiin vastaukseksi Taiwanin järjestämille, mittakaavaltaan kaikkien aikojen suurimmille Han Kuang -sotaharjoituksille. Samoihin aikoihin Tyynenmeren toisella puolella Trump kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, tulisiko Yhdysvallat Taiwanin avuksi Kiinan hyökätessä.
Linjaus eroaa Joe Bidenin kauden “kivenkovista” turvatakuista, mutta ei Yhdysvaltojen perinteikkäästä “strategisesta epävarmuudesta” (strategic ambiguity), jossa Yhdysvallat on jättänyt Kiinan tietoisesti pohtimaan omien vastatoimiensa laajuutta. Epäselvyydestä huolimatta Trumpin hallinto vapautti 870 miljoonan dollarin edestä varoja Taiwanin turvallisuuden vahvistamiseen. Yhdysvaltojen muiden rahahanojen kiristyessä Taiwanille tuntuu edelleen riittävän tukea, mikä saattaa kertoa jotain Trumpin Taiwan-linjan tulevaisuudesta.
China Leadership Monitor (28.2.2025): “Can Xi Jinping Control the PLA?”
Xi Jinpingiä on pidetty Kiinan mahtavimpana johtajana sitten Mao Zedongin, mutta voimamiehen ulkokuoreen on alkanut viime vuosina ilmaantua säröjä, argumentoi Yhdysvaltojen Maanpuolustusyliopiston Kiina-ekspertti Joel Wuthnow China Leadership Monitorille. Vaikka Xin käynnistämä korruptionvastainen kampanja on jatkunut jo yli 10 vuotta, ei “kärpäsille ja tiikereille” näytä tulevan loppua vastaan, sillä viime vuosina Xi on yrittänyt putsata ankaralla kädellä myös Kansan vapautusarmeijan johtoporrasta. Huhujen mukaan Xi on joutunut hyödyntämään puhdistuksissa jopa vaimonsa Peng Liyuanin verkostoja. Artikkeli käy läpi Xin armeijapuhdistusten taustat ja pääkeinot ja näkee selkeitä rajoitteita Xin vaikutusvallalle asevoimissa.
China Filelle kirjoittanut Wu Guoguang kommentoi Xin puhdistuksista yleisemmällä tasolla, hakien historiallisia analogioita aikaisempien mestaripuhdistajien Stalinin ja Maon lähestymistavoista. Myös Wun mukaan jatkuvat puhdistukset ja poliittinen epävakaus osoittavat, ettei kommunistisen puolueen valta-asema ole niin jämerä kuin ulkoinen fasadi antaa ymmärtää.
Kauppalehti (24.2.2025): “Kiinalla on valtti, joka pelottaa asiantuntijaa – ”Mikään muu maa ei pysty””
Kiina on kasvanut globaaliksi voimatekijäksi monella toimialalla, mutta kasvavan satamaverkostonsa kautta siitä on kehittynyt suoranainen tavaravirtojen kontrollin supervalta, kertoo Kauppalehti. Kiina omistaa merkittäviä osuuksia maailman suurimmista satamista, mutta pääsee käsiksi konkreettisten kauppavirtojen lisäksi myös meriliikennettä koskeviin datavirtoihin, kuten tullinimikkeitä, tavaroiden ja tuotteiden arvoja sekä teknisiä tietoja koskevaan dataan. Satamien lisäksi datan keräämisessä auttaa kiinalainen logistiikkasovellus Logink, jota on tarjottu satamien käyttöön ilmaiseksi ja jonka haaliman datan voi arvella päätyvän myös esimerkiksi Kiinan tiedusteluviranomaisten käsiin.
Lyhyesti:
CNN (1.3.2025): Kiina ja Venäjä yrittävät värvätä Trumpin hallinnon suututtamia virkamiehiä tiedustelijoiksi.
Newsweek (28.2.2025): Kiina pisti teknologiaministerin vaihtoon. Edeltäjä Jin Shuanglongia ei ole näkynyt kuukausiin.
South China Morning Post (25.2.2025): Kiina ja Japani hakevat liennytystä Trumpin kauppasodan vanavedessä.
CHOICE (25.2.2025): Kiinan ja Venäjän yhteistyö arktisella alueella tiivistyy,
Talous
Kuumaa: Serverikaupat sirushakkina.
BBC (6.3.2025): “China says it is ready for 'any type of war' with US”
On sotia, joita Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa ratkaista, ja sitten on sotia, joita Trump haluaa käydä. Tullinokkapokka Kiinan kanssa on astunut kierroksille, joissa Kiina jo jyrisee kovasanaisesti. Yhdysvaltain viimeisimpien, tiistaina voimaan tulleiden tullikorotusten myötä Kiinan-tuonnille lätkäistiin 10 prosenttiyksikköä lisätulleja aiemman 10 prosentin päälle. Kiina vastasi jälleen vähintään samalla mitalla, kun se asetti laajalle maataloustuotteiden kirjolle 10–15 prosentin vastatullit, joiden on määrä tulla voimaan ensi maanantaina. Tuotteiden joukkoon kuuluvat esimerkiksi siipikarja, vehnä ja puuvilla.
Vastatullejaan Kiina ryyditti toteamalla, että Kiina on valmis sotaan Yhdysvaltoja vastaan, on kyse sitten tullisodasta, kauppasodasta tai mistä sodasta tahansa. Se myös toi ilmi, kuinka tyytymätön se on “huteriin perusteisiin” aloittaa kauppasota USA:n fentanyyliongelman vuoksi, josta syyttävä sormi kohdistuu Kiinaan. “Kiina taistelee katkeraan loppuun saakka”, ulkoministeriön tiedottaja Lin Jian jyrähti.
New York Times (6.3.2025): “Taiwan’s President Tries to Ease Fears Over U.S. Chip Investment”
Taiwanin puolijohdejätti TSMC:n ilmoitti alkuviikosta kasvattavansa Yhdysvaltain-investointiohjelmansa mukavaan, pyöreään lukuun. Sadan miljardiin dollarin uudet investoinnit ovat aiheuttaneet hermostuneisuutta Taiwanissa, sillä pelkona on, että maan arvokkain teknologiaosaaminen valuu pois saarelta ilman selvää vastinetta. Tämä sai Taiwanin presidentti William Lain vakuuttamaan julkisesti, että jättipanostus Yhdysvaltoihin on hyödyksi myös Taiwanille.
Tällä viikolla julkistetut suunnitelmat kasvattavat TSMC:n Yhdysvaltain-investoinnit 165 miljardiin dollariin. Nyt julkistetut aikeet kasvattavat TSMC:n tehdaskapasiteetin Arizonassa kolmesta kuuteen tuotantolaitokseen ja tuovat alueelle 25 000 työpaikkaa sekä uuden tutkimuskeskuksen.
Financial Times (5.3.2025): “BlackRock to buy Panama Canal ports after pressure from Donald Trump”
Donald Trump on saavuttanut yhden välitavoitteensa, kun hongkongilainen CK Hutchison myy kaksi tärkeää satamaa amerikkalaissijoittajille lähes 23 miljardin dollarin jättikaupassa. Yhdysvallat oli painostanut Panamaa vähentämään Kiinan vaikutusvaltaa kanavalla, ja Trump oli jopa uhannut ottaa kanavan Yhdysvaltain hallintaan. Diiliä johtanut Blackrock varmisti kauppaa valmisteltaessa Trumpin hallinnon hiljaisen hyväksynnän, jotta kaupat eivät törmäisi poliittisiin ongelmiin. Jälkikäteen Trump luonnollisesti iloitsi ääneen kaupasta.
Wall Street Journal (2.3.2025): “Chinese Buyers Are Ordering Nvidia’s Newest AI Chips, Defying U.S. Curbs”
Yhdysvaltain yrityksistä huolimatta Kiinaan virtaa yhä Nvidian tehokkaita, tekoälykehitykselle tärkeitä prosessoreita, kun kiinalaiset ostajat kiertävät vientirajoituksia monimutkaisten välikäsien avulla. Wall Street Journalin mukaan kiinalaiset välittäjät ostavat siruja esimerkiksi malesialaisten, vietnamilaisten tai taiwanilaisten yhtiöiden kautta ja tuovat niitä Kiinaan, missä tuotteista maksetaan jopa moninkertaisia hintoja.
Vaikka Bidenin hallinto on asettanut Kiinaan suuntautuvan viennin estämiseksi tiukkoja rajoituksia, välittäjät ovat nopeasti löytäneet uusia keinoja ohittaa kiellot esimerkiksi myymällä sirut osana kokonaisia palvelinjärjestelmiä. Bloombergin mukaan Singaporessa asia on pistetty nyt tutkintaan. Epäilyksien kohteena ovat Dellin ja Supermicron serverikaupat. Alibaba, Tencent ja Bytedance ovat puolestaan Wall Street Journalin mukaan alkaneet hankkia sallittuja mutta tehokkaita H20-siruja varastoon odottaessaan Yhdysvaltojen vientikieltojen mahdollista laajentamista.
Suomen Pankin BOFIT-viikkokatsaus (6.3.2025)
Kulttuuri ja ilmiöt
Kuumaa: Poikkeuksellinen seksuaalirikosjuttu.
BBC (5.3.2025): “‘Depraved and cowardly’ rapist may have attacked 50 more women”
Kiinalainen jatko-opiskelija Zhenhao Zou todettiin tällä viikolla syylliseksi 11 raiskaukseen Britanniaa kohahduttaneessa seksuaalirikosjutussa. Viime vuonna poliisin haaviin jäänyt Zou oli videoinut huumaamiensa naisten raiskauksia sekä Lontoon asunnossaan että Kiinassa. Jälkimmäisetkin teot voitiin sisällyttää brittiläiseen oikeudenkäyntiin, sillä Britannian lainsäädäntö kattaa myös sellaiset maan ulkopuolella tehdyt rikokset, jotka ovat rikoksia myös tekomaassa. Viranomaisten mukaan Zou on saattanut raiskata jopa 50 naista tähän mennessä paljastuneiden lisäksi, mikä tekisi hänestä yhden Britannian pahimmista seksuaalirikollisista. Tapauksesta uutisoi myös Suomessa Helsingin Sanomat.
Kaikkien Zoun uhrien uskotaan olevan kiinalaistaustaisia, ja tapauksen yhteydessä myös kulttuuriset seikat ja kielimuuri ovat olleet tapetilla. Aasialaistaustaisten naisten asemaan erikoistuneiden kansalaisjärjestöjen mukaan uhrit eivät välttämättä ilmoita rikoksesta häpeän ja raiskauskokemukseen liittyvän stigman takia. Lisäksi Zousta ensimmäisenä vuonna 2023 ilmoittaneen naisen ilmoitus jäi käsittelemättä kunnolla tulkkauksessa olleiden puutteiden takia.
Helsingin Sanomat (4.3.2025): “Rikkinäiseksi korjattu”
Helsingin Sanomat kertoo Kiinassa isoksi bisnekseksi muodostuneista yksityisistä sisäoppilaitoksista, jotka pyrkivät korjaamaan “kapinallisia teinejä” yhteiskunnan ja vanhoillisten vanhempien edellyttämään muottiin. Laitoksissa hoidetaan esimerkiksi epäsosiaalisuutta, väkivaltaisuutta, huonoa opiskelumotivaatiota ja poikkeavia sukupuoli-identiteettejä.
HS:n haastattelema Zhang Enxu kertoo joutuneensa laitokseen transsukupuolisuutensa takia ja syyttää laitoksia väärinkäytöksistä ja väkivallasta. Yksityisten sisäoppilaitosten järjestelmä syntyi aikanaan nettiaddiktion vastaisesta kampanjasta, jonka keihäänkärkenä toimi vuonna 2005 perustettu Kiinan nuorten psykologinen kasvukeskus ja sen johtaja Tao Ran. Tao myöntää alalla tapahtuvan ylilyöntejä, mutta painottaa, että taustalla on kuitenkin hyvä tarkoitus.
The Guardian (4.3.2025): “‘I aspire to be like water’: the exquisite buildings of Liu Jiakun, winner of architecture’s top prize”
Kiinalainen Liu Jiakun on voittanut tämän vuoden Pritzker-palkinnon, joka on arkkitehtuurin tärkein kansainvälinen kunnianosoitus. Liu on kautta aikain vasta toinen kiinalainen, jolle palkinto on myönnetty. Tämä ei Guardianin mukaan ole yllättävää, sillä yksityistä arkkitehtitoimintaa ei voinut Kiinassa harjoittaa ennen 1990-lukua. Liu ei ole kansainväliselle yleisölle kovin tuttu nimi, sillä hän on työskennellyt enimmäkseen kotimaassaan, eritoten Sichuanin maakunnassa. Kiinassa hän on kuitenkin sukupolvensa suuria mestareita, jonka töissä paikallinen tunnelma ja materiaalit yhdistyvät saumattomasti moderneihin muotoihin. Liu tunnetaan etenkin siitä, että hän on käyttänyt rakennuksissaan vuoden 2008 Sichuanin maanjäristyksen romusta tehtyjä “jälleensyntymistiiliä”.
Liun kuuluisia luomuksia ovat esimerkiksi Chengdussa sijaitsevat West Village -kompleksi ja jälleensyntymistiiliä hyödyntävä Shuijingfang-museo, joka on rakennettu vanhan baijiu-tehtaan ympärille.
Sixth Tone (28.2.2025): “Road to Ruin: How China’s Motorcycle Influencers Risk It All for Views”
Eräs kaupungistuneen Kiinan kehityksestä kielivä trendi on kasvava moottoripyöräilykulttuuri, joka on alkanut houkutella yhä enemmän myös naispuolisia hurjapäitä. Meno äityy kuitenkin helposti vaaralliseksi, kun se yhdistetään huomiota kerjäävään sosiaalisen median influenssaukseen. Viime vuosina otsikoihin ovat nousseet nuorten naismoottoripyöräilijöiden kuolemat, joiden taustalla on huomion tavoittelu vähäisillä vaatteilla, tehokkailla pyörillä ja hurjilla stunteilla. Touhu liittyy sovinnaisuuden rajoja seksikkyydellä koettelevaan cabian-someilmiöön, joka on yleisemminkin herättänyt paljon keskustelua puolesta ja vastaan.
Vanity Fair (27.2.2025): “Exclusive: Inside the FBI’s Lab Leak Investigation”
Koronaviruksen alkuperä on yhä mysteeri, ja pohdinnat wuhanilaisen laboratorion osuudesta asiaan jatkuvat. Monet asiantuntijat ovat kannattaneet luonnollista alkuperää, mutta Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on vuodesta 2021 lähtien kallistunut laboratorioteorian puolelle. Nyt FBI:n tutkimusta johtanut mikrobiologi Jason Bannan kertoo Vanity Fairille, miten arvioon päädyttiin. Avainasemassa oli kokonaisarvio Wuhanin virologiainstituutin tutkija Shi Zhenglin tiimistä, joka muokkasi koronaviruksia suosituksia alemman bioturvatason tiloissa ja jonka jäsenet saivat koronaa muistuttavia oireita syksyllä 2019. Kun asianhaarat summataan yhteen, Bannanin mukaan laboratorio on loogisin selitys sille, miksi pandemia alkoi Wuhanissa tuhannen kilometrin päässä sars-koronavirusten luonnolliselta esiintymisalueelta.
Viruksen alkuperän selvitystä ei auta se, että kysymys on etenkin Yhdysvalloissa läpeensä politisoitunut. Presidentti Donald Trump on nimittänyt maan terveysviraston johtoon kyseenalaisista koronanäkemyksistään tunnetun Jay Bhattacharyan, jonka mukaan Yhdysvaltain terveysviraston itsensä Wuhanin virologiainstituutille myöntämä rahoitus on saattanut johtaa pandemiaviruksen luomiseen laboratoriossa. Toisaalta myös Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA muutti hiljattain kantaansa ja uskoo nyt laboratorioteorian todennäköisyyteen.
Lyhyesti:
Radii (4.3.2025): Nettikahvilat olivat vuosituhannen vaihteessa kiinalaisen pelikulttuurin kehto, mutta nykyisin niitä hyödyntävät pänttäävät opiskelijat.
South China Morning Post (23.2.2025): Kiinan johtavat yliopistot hyödyntävät Yhdysvaltain koulutuspolitiikan leikkauksia tarjoamalla maan kiinalaisille perustutkinto-opiskelijoille ohituskaistan jatko-opintoihin kotimaassa.
Katsele & kuuntele
Chinese Whispers (24.2.2025): “What China’s planned mega-dam means for Asia”
Kiinan patohankkeet ovat kasvava huolenaihe etenkin alajuoksun maissa Kaakkois-Aasiassa. Nyt Kiina valmistelee seuraavaa jättipatohanketta, jonka voimantuotantokapasiteetti on kolminkertainen nykyiseen maailman suurimpaan Kolmen rotkon patoon nähden. Uudella megapadolla olisi vaikutuksia etenkin Intialle ja Bangladeshille, ja tätä dynamiikkaa perataan kiinnostavassa podcast-jaksossa.
Tapahtumat
Helsinki Cine Aasia -elokuvafestivaali Cinema Orionissa ja Kinopalatsissa 13.–16.3. Tänä vuonna tarjolla on varsin laadukas kattaus kiinalaista elokuvaa: ohjelmistossa esimerkiksi Cannesin Un Certain Regard -sarjassa viime vuonna palkittu Black Dog, ohjaajasuuruus Jia Zhangken tuorein teos Caught by the Tides sekä poliittisesti arkaluontoisista aiheistaan tunnetun Lou Yen koronapandemiaa käsittelevä An Unfinished Film. Liput 12 €, viiden lipun sarjalippu 48 €.
** Ilmoittautuminen vaaditaan etukäteen.
Lopuksi
Kiina-ilmiöt ilmestyy kahden viikon välein, seuraavan kerran 21.3.2025. 再见!Jäikö jotain kriittistä mainitsematta? Onko sinulla tiedossa Kiinaan liittyvä tapahtuma, josta haluaisit mainita varmasti kiinnostuneelle yleisölle? Vinkkaa meille osoitteeseen kiinailmiot@gmail.com.
Meitä kannattaa seurata myös LinkedInissä, Twitterissä ja kotisivuillamme, josta löytyy muun muassa vanhojen uutiskirjeiden arkisto.
Uutiskirjeen ovat toimittaneet Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Mika-Matti Taskinen ja Niko Vartiainen. Kirjoittajat ovat Kiinaan vuosien ajan perehtyneitä tutkijoita ja toimittajia. Kiina-ilmiöiden logon on suunnitellut ja toteuttanut Tomi Varjonen.
© 2025 Kiina-ilmiöt Oy